"De keizer van de Nederlandse literatuur"

Het overlijden van Harry Mulisch is in culturele middens en op de Boekenbeurs in Antwerpen het grote gespreksonderwerp van de dag. "Ook al is het een Nederlandse auteur, hij is ook voor Vlaanderen heel belangrijk", zegt Chris Boudewijns van De Bezige Bij op de Boekenbeurs. De Nederlandse premier Mark Rutte noemt de dood van Mulisch "een groot verlies voor Nederland en de Nederlandse literatuur.

De dood van Harry Mulisch is het gespreksonderwerp op de openingsdag van de Boekenbeurs in Antwerpen. "Mulisch past in het rijtje Hermans, Reve, Campert en Claus. Zijn werk zal ook in de toekomst gelezen worden. De bekendste boeken van de schrijver, "De aanslag" en "De ontdekking van de hemel" worden nog steeds herdrukt", aldus Chris Boudewijns van De Bezige Bij.


De Nederlandse auteur Arthur Japin (foto) is ook in Antwerpen. Hij herinnert zich "een buitengewoon beminnelijk mens" als hij terugdenkt aan Harry Mulisch. "Hij is de grootste Nederlandse auteur. Hij was ook heel anders dan wat er over hem gezegd werd. Hij was een hartelijke man", aldus Japin.

De Nederlandse acteur en regisseur Jeroen Krabbé omschrijft Mulisch als "de keizer van de Nederlandse literatuur". Krabbé verfilmde het magnum opus "De ontdekking van de hemel" in 2000.

Collega en vriend Cees Nooteboom denkt aan de "unieke schrijverspersoonlijkheid" van Mulisch. "Het was altijd de oorlog, de oorlog en de oorlog", aldus Nooteboom. "Vlak voor mijn vertrek naar Duitsland had ik nog contact met hem. Hij was zoals altijd, hij was natuurlijk heel ziek, maar hij zat keurig gekleed in zijn stoel, stoïsch, volkomen bij de tijd en er werd eigenlijk niet over zijn ziekte gesproken. Dat was zijn habitus. Dat was erg indrukwekkend", aldus Nooteboom in een reactie op NOS.

"Groot verlies voor Nederland"

De nieuwe Nederlandse premier Mark Rutte noemt de dood van Mulisch "een groot verlies voor Nederland en de Nederlandse literatuur". Hij vindt het een prestatie dat Mulisch overde hele wereld in verschillende talen gelezen wordt.

Ook de Vlaamse schrijfster Kristien Hemmerechts is onder de indruk van het oeuvre van de Nederlandse auteur. "Harry Mulisch is voor mij een exponent van een generatie voor wie de literatuur heel belangrijk was. Hij gebruikt de roman om ernstige filosofische onderwerpen aan te snijden. Hij was een hoeder van het woord, van de cultuur met een grote c", aldus Hemmerechts.