"Ik zal nooit uitgelezen geraken"

De Boekenbeurs heeft op de eerste publieksdag ongeveer 9.000 boekenliefhebbers naar Antwerp Expo gelokt. Het evenement is aan zijn 74e editie toe. Het Genootschap van Vlaamse Misdaadauteurs heeft de vijf genomineerden voor de Diamanten Kogel 2010 bekendgemaakt.

De Boekenbeurs opende omstreeks 10 uur de deuren. Heel wat mensen stonden voor de deur aan te schuiven om de beurs te bezoeken.

Voor veel mensen is het een traditie om de Boekenbeurs te bezoeken. "Ik kom hier jaarlijks twee drie keer over de vloer. Een van de grootste kleine geneugten in het leven is dat er altijd meer boeken zullen zijn dan dat ik ooit gelezen kan krijgen. Ik zal nooit uitgelezen geraken", zegt bezoeker Gust Peeters (foto).

Op de Boekenbeurs stellen meer dan 100 standhouders ongeveer 60.000 titels voor. "Het is heel ruim en er is heel veel keuze. Er zijn ook veel auteurs die je leert kennen waar je nooit eerder hebt van gehoord", aldus Isabelle De Vos.

Er komen niet alleen veel literaire auteurs hun boeken signeren, ook schrijvende BV's lokken veel volk. Scheidsrechter Frank De Bleeckere was een van de bekende Vlamingen die aanschoven achter een signeertafel. De Boekenbeurs loopt nog tot en met 11 november.

Vijf kandidaten voor Diamanten Kogel

Op de Boekenbeurs zijn de vijf genomineerden voor de Diamanten Kogel bekendgemaakt. De prijs voor het beste Nederlandstalige spannende boek wordt op 2 december uitgereikt. De Diamanten Kogel is een initiatief van het Genootschap van Vlaamse Misdaadauteurs. In 2009 won Bavo Dhooge de prijs met zijn thriller "Stiletto libretto".

De genomineerden zijn:

  • Toni Coppers (De geheime tuin)
  • Lieneke Dijkzeul (De geur van regen)
  • Kisling & Verhuyck (De duim van Alva)
  • Mieke de Loof (Wrede schoonheid)
  • Almar Otten (Lied van de angst)