"Moeten Jonas niet uit de boot gooien"

Bisschop Bonny van Antwerpen betreurt de uitspraken van aartsbisschop Léonard over bejaarde pedofiele priesters. Léonard vindt dat die priesters met rust moeten worden gelaten, maar volgens Bonny vertolkt hij daarmee zijn eigen persoonlijke mening.

De controversiële uitspraak van Léonard was de zoveelste in een lange rij. Woordvoerder Jürgen Mettepenningen was er snel bij om de uitspraken af te zwakken, maar aan die versie werd weinig geloof gehecht.

Ook bisschop Bonny beseft dat de uitspraken veel gelovigen hebben gekwetst, maar hij ontkent dat Léonard de mening van de kerk heeft vertolkt. "Op de bisschoppenconferentie bespreken we problemen. Sommige zaken zijn uitgeklaard, maar er blijven nog een pak vragen", zegt Bonny in "De zevende dag" op Eén. "Daarover hoor je dan soms contradictorische meningen."

"Voor mij heeft hij die uitspraken gedaan als individueel persoon. Ik heb een probleem met wat hij heeft gezegd, maar hij heeft dat niet gezegd als hoofd van de bisschoppenconferentie, maar wel als persoonlijke reactie. We hebben als bisschoppen nog nooit zo veel samengezeten als de voorbije maanden. Toch moeten we duidelijker zijn, de communicatie moet beter."

Vanuit sommige hoeken wordt de roep om het ontslag van Léonard steeds luider, maar dat is voor Bonny niet aan de orde. "We zitten in dezelfde boot, het is geen andere kerk, maar binnen de kerk zijn er zo'n moeilijke dossiers dat het moeilijk is om met z'n allen op hetzelfde moment hetzelfde te zeggen. Ik zeg niet dat we Jonas uit de boot moeten gooien, maar dat we beter moeten communiceren is waar. We gaan allen samen opnieuw praten."