Barack Obama lijkt het tij niet te kunnen keren

Ondanks een extra inspanning ter elfder ure lijkt de Amerikaanse president Barack Obama niet bij machte om te voorkomen dat zijn Democratische partij afstevent op een nederlaag bij de tussentijdse verkiezingen van dinsdag. Dat blijkt uit een peiling van The Washington Post en ABC.

Volgens de peiling zou 49 procent voor de Republikeinen stemmen en 45 procent voor de Democratische partij van Barack Obama. Volgens berekeningen zouden de Republikeinen daardoor 50 of meer bijkomende zetels in het Huis van Afgevaardigden veroveren. Om de meerderheid te heroveren, volstaan 39 bijkomende zitjes.

Voor de Senaat lijken de kaarten minder goed te liggen voor de Republikeinen. Daar moeten ze 10 zetels erbij krijgen om een meerderheid te veroveren, terwijl ze maar zeker lijken van 3 bijkomende zitjes.

Ook bij de gouverneursverkiezingen lijken de Republikeinen een goede beurt te zullen maken. Zo zouden ze de staten Iowa, Kansas, Michigan, Oklahoma en Tennessee binnenhalen, en mogelijk ook Maine, Pennsylvania en Wisconsin. In Hawaï, Minnesota en California zouden de Democraten vooropliggen.

Volgens de peiling is 75 procent van de kiezers niet tevreden met de mannier waarop het huidige Congres de zaken aanpakt. Ook het optimisme dat opveerde na de verkiezingen van Barack Obama lijkt te zijn weggedeemsterd.

Dat heeft wellicht vel te maken met de slechte economische toestand in de VS, die veel trager verbeterd dan was verwacht.