Brazilianen kiezen vandaag nieuwe president

De Brazilianen kiezen vandaag een nieuwe president of presidente. Tijdens de eerste ronde begin oktober haalde geen van de 9 kandidaten 50% van de stemmen, en dus volgt vandaag de tweede ronde. Gedoodverfde winnaar Dilma Rousseff van de Partido dos Trabalhadores (PT) is nog in de running, naast José Serra van de Partido da Social Democracia Brasileira (PSDB).

Dilma Rousseff haalde in de eerste ronde 46,9% van de stemmen, tegenover 32,6%  voor haar tegenkandidaat José Serra. Zo'n 136 miljoen Brazilianen hebben toen hun stem uitgebracht.

Dilma Rousseff is de kandidaat van de PT van huidig president Lula de Silva. Tot voor kort was ze de chefe da casa civil, een functie vergelijkbaar met die van stafchef van het presidentieel paleis. In haar functie van assistent van de president was ze zowat de verbindingsfiguur tussen het staatshoofd en de verschillende ministers, het parlement en de gouverneurs van de deelstaten.

Daarvoor was Rousseff minister van Mijnbouw en Energie, twee cruciale sectoren van de Braziliaanse economie.

Dilma Rouseff is 62 jaar en dochter van een Bulgaarse migrant. Tijdens de dictatuur van de militairen was ze actief in het verzet tegen de dictatuur. Na haar arrestatie werd ze gemarteld. Vorig jaar is Rousseff behandeld tegen lymfeklierkanker, naar verluidt met succes.

Rousseff geniet de steun van president Lula, die volgens de grondwet geen derde ambtstermijn kan vervullen. Sommige waarnemers denken dat de populaire Lula over vier jaar weer kandidaat zal zijn voor de PT.

De Poulidor van de Braziliaanse politiek

José Serra is de kandidaat van de sociaaldemocratische PSDB van oud-president Fernando Henrique Cardoso. De PSDB is een coalitie van sociaaldemocraten en liberalen en kan worden beschouwd als een centrumpartij.

Serra was aanvankelijk professor economie en journalist. In 1982 stapte hij in de politiek. Hij werd senator, minister van Planning en Budget en van Volksgezondheid onder Cardoso, burgemeester van de miljoenenstad São Paulo en gouverneur van de deelstaat São Paulo. In 2002 was hij al eens kandidaat-president, maar verloor de strijd toen van Lula. Het lijkt er sterk op dat hij ook dit jaar tweede eindigt.

Serra is 68 jaar en zoon van een Italiaanse migrant. Ook hij was actief in het verzet tegen de militaire dictatuur en leefde in ballingschap in Bolivia, Chili en Frankrijk.