Jemen laat verdachte van bompakketten vrij

In de Jemenitische hoofdstad Sanaa is de vrouw voorwaardelijk vrijgelaten die gisteren was aangehouden in verband met het versturen van bompakketten naar de VS. Over haar moeder en enkele kennissen, die ook waren aangehouden, is geen nieuws.

De verdachte pakketjes werden eergisteren onderschept op 2 vrachtvliegtuigen die vanuit Jemen op weg waren naar de VS. Het ene pakketje werd gevonden toen het vliegtuig een tussenlanding maakte in Groot-Brittannië, het andere tijdens een tussenstop in Dubai.

Op basis van gegevens op de bompakketten zou er een spoor zijn naar een jonge studente en haar moeder in de Jemenitische hoofdstad Sanaa. Die twee vrouwen zijn meteen opgepakt. Na controle van de telefoongesprekken van de studente zijn nog een aantal andere mensen gearresteerd. 

Of die mensen iets te maken hebben met de kwestie, is nog niet duidelijk. De vrouwen worden omschreven als religieus, maar niet extremistisch. De Jemenitische president Ali Abdullah Saleh (foto boven) zegt evenwel dat hij informatie over hen kreeg van andere Arabische landen en van de Verenigde Staten. Vanavond is bevestigd dat de studente voorwaardelijk is vrijgelaten, maar dat ze zich wel ter beschikking van het Jemenitisch gerecht moet houden.

In Jemen is overigens een speuractie opgezet naar de beruchte Saudische bommenmaker Ibrahim Hassan Al Asiri en naar Anwar Al Awlaki, de extremistische geestelijke die de terreurgroep AQAP zou leiden.

Jemen staat onder Amerikaanse druk om op te treden tegen de terroristen van Al Qaeda op eigen bodem. De voorbije maanden heeft het Jemenitische leger aan aantal offensieven gelanceerd tegen strijders van Al Qaeda. 

Bom naar Dubai via passagiersvliegtuigen

Inmiddels is bekendgemaakt dat het bompakket dat in Dubai is onderschept, daar naartoe is gevlogen met twee passagiersvliegtuigen. Een vliegtuig van Qatar Airways zou het pakket eerst vanuit Jemen naar de Golfstaat Qatar gevlogen hebben en van daaruit naar het nabijgelegen emiraat Dubai. Dat is opmerkelijk, want de bommen waren zwaar genoeg om een vliegtuig te vernietigen.

De bom die in Groot-Brittannië werd ontdekt, zou vanuit Jemen via Keulen gekomen zijn. De Duitse politie zou toen een tip gekregen hebben, maar het was te laat om het vliegtuig nog terug te roepen. De Britse justitie werd daarop gewaarschuwd, maar die zou het pakket eerst over het hoofd gezien hebben en het pas bij een tweede controle gevonden hebben.

Beide bommen waren verborgen in inktcassettes voor printers die waren verbonden met een gsm-chip. Wellicht was het de bedoeling dat de bommen op hun eindbestemming, twee joodse synagogen in Chicago, via een gsm tot ontploffing zouden worden gebracht.

De twee tuigen bevatten overigens pentriet, hetzelfde materiaal dat vorig jaar gebruikt werd bij een mislukte aanslag op een vliegtuig van Delta Airlines nabij Detroit in de VS. De bommenlegger, die banden had met de Jemenitische terreurgroep AQAP, kon toen worden overmeesterd.

Dit keer zijn de bommen ontdekt na een tip van de Saudische geheime dienst. De Amerikaanse president Barack Obama heeft de Saudische koning Abdullah overigens bedenkt voor de hulp van zijn land in het voorkomen van deze aanslagen.