Kikwete volgt wellicht zichzelf op in Tanzania

In het Oost-Afrikaanse land Tanzania worden vandaag presidents- en parlementsverkiezingen gehouden. President Jakaya Kikwete lijkt de grote favoriet en wordt hoogstwaarschijnlijk herkozen voor een tweede ambtstermijn.

Meer dan 19 miljoen kiesgerechtigde Tanzanianen mogen vandaag hun stem uitbrengen. Ze kiezen een president en 239 parlementsleden.

Voor het parlement dingen 18 partijen naar de gunst van de kiezer. De regeringspartij Chama Cha Mapinduzi (CCM) is al een kleine halve eeuw aan de macht en ligt steeds meer onder vuur wegens corruptieschandalen.

De positie van president Kikwete lijkt echter onaangetast. Hij kan rekenen op heel wat steun omdat de Tanzaniaanse economie het relatief goed doet. In 2005 kreeg Kikwete nog 80 procent van de stemmen, maar het lijkt weinig waarschijnlijk dat hij nu weer zo hoog zal scoren. 

Zijn belangrijikste tegenkandidaten, voormalig priester Willibrod Slaa en universiteitsprofessor Ibrahim Lipumba, verwijten Kikwete dat hij de armoede in het land onvoldoende heeft aangepakt. Volgens cijfers van het Internationaal Monetair Fonds leeft meer dan de helft van de Tanzanianen onder de armoedegrens.

Meest gelezen