Moord op een jong, onschuldig nonnetje

In 1498 leefde het jonge nonnetje Hortence Dupont samen met andere zusters in "Den Noodt Gods", een huis in de Spanjaardstraat in Brugge. Daar werd een 31-jarige pater verliefd op haar. Hun tragische liefde leidde tot haar dood. Sindsdien is het huis behekst en kreeg het de toepasselijke naam "’t Spookhuis".

Eind 15e eeuw werd het huis "Den Noodt Gods" in Brugge bewoond door een groep nonnen. Regelmatig kwamen er paters van het nabijgelegen Augustijnenklooster langs om er de mis op te dragen en de biecht te horen. Maar, ramp o ramp, een van de paters werd verliefd op de jonge zuster Hortence Dupont.

Sneeuwwitte gedaante met prevelende lippen

Toen de pater toevallig het bestaan ontdekte van de geheime gang tussen het huis en het Augustijnenklooster brak bij hem de laatste weerstand tegen zijn verliefdheid. Via de onderaardse gang zocht hij zijn verboden geliefde op. De jonge zuster, die reeds lang gemerkt had dat de pater moeilijk zijn ogen van haar kon afwenden, was diezelfde avond nog laat in de kapel achtergebleven om te bidden. Het kon niet anders dan dat het noodlot toesloeg.

De volgende ochtend stelden de andere zusters de verdwijning van Hortence vast. Nooit werd nog een spoor van haar teruggevonden. Wel leek het of het huis sindsdien behekst was. Toen de zusters uiteindelijk het pand verlieten en verhuisden, was dit het begin van een griezelverhaal dat de stad snel in de ban hield.

Zo zou op het late avonduur de ene dag een sneeuwwitte gedaante met prevelende lippen door het leegstaande gebouw dwalen, de andere dag zag men het silhouet van een pater met grimmig gezicht het gebouw rondlopen. Maar nooit werden ze samen gezien en steevast om middernacht verdwenen ze.

"Hij had mij lief en ik hem"

Honderden jaren later werd het huis, na regelmatig leeggestaan te hebben, bewoond door de Engelse familie Unlacke. Zij vertelden aan vrienden en verwanten dat ze regelmatig met de spoken geconfronteerd werden. Wat het spookverhaal nog "groter" maakte: zou de legende dan toch geen legende zijn?

De Unlackes zochten naar een antwoord en huurden een helderziende in, die erin slaagde zowel met de pater als met de jonge zuster te praten. Volgens de pater was Hortence zo van streek van zijn liefdesverklaring, dat ze wegvluchtte. In een vlaag van woede om haar afwijzing, vermoordde hij haar en begroef hij het lijk.

In ieder geval beleefde de helderziende de dag nadien de schrik van zijn leven toen hij zware stuiptrekkingen kreeg en in een coma leek te vallen. Tussen zijn wenkbrauwen gloeide op dat moment een kruis. Plots verscheen Hortence voor hem, die hem bekende dat "hij had mij lief en ik had hem lief".

Er zal dus nog veel gebeden moeten worden om dit schandaal ooit "ontspookt" te krijgen…

Met dank aan www.stedeninfo.be