Paniek bij Indonesiërs na uitbarsting Merapi

In Indonesië is de vulkaan Merapi op het eiland Java vanochtend weer even actief geweest en heeft hij asse en stof uitgespuwd. Daardoor is chaos en paniek ontstaan onder de duizenden Indonesiërs die op de flanken van de vulkaan wonen en die op weg waren naar huis.

Volgens de laatste berichten zijn er geen slachtoffers gevallen bij deze laatste uitbarsting die zo'n 46 minuten heeft geduurd. "We verwachten geen slachtoffers omdat de hete as ver weg is gebleven van de bevolkte gebieden", zegt Surono, hoofd van het Centrum voor Vulkanologie in Indonesië. Surono waarschuwt wel dat er mogelijk een grotere uitbarsting komt door de regen. Water dat in de krater valt, kan grote stoombellen veroorzaken in de lava.

Zo'n 53.000 mensen die op de flanken van de vulkaan wonen, werden de afgelopen week geëvacueerd. Troepen van het leger werden zelfs ingezet om de bewoners die niet wilden vertrekken, toch mee te nemen naar opvangkampen. Enkele duizenden mensen waren vandaag op weg naar hun huis, toen de nieuwe uitbarsting plaatsvond. 

Op veel plaatsen brak paniek uit onder de terugkerende bewoners. Toen de alarmsirenes afgingen, sprongen mensen in een rivier om te ontsnappen aan de as, anderen haastten zich naar hun auto om dan heel snel richting de voet van de vulkaan te rijden.

De Merapivulkaan werd voor het eerst actief op maandag 25 oktober. Sindsdien zijn er 63 kleine lavauitbarstingen geweest en 9 uitbarstingen van gas. Volgens experts van het vulkanologiecentrum is het einde van de vulkanische activiteit nog niet dichtbij. Er zijn al 38 doden geteld door de vulkaanuitbarstingen.