Rousseff eerste vrouwelijke president Brazilië

In Brazilië heeft Dilma Rousseff, de presidentskandidate van de Arbeiderspartij van huidig president Lula da Silva, de presidentsverkiezingen gewonnen. Roussef haalde het met 56 procent van de stemmen. Haar uitdager José Serra strandt op 44 procent.

Bij de eerste ronde, op 3 oktober, strandde Rousseff op 46,9 procent van de stemmen. Haar belangrijkste uitdager, José Serra van de sociaaldemocratische partij, haalde 32,6 procent, maar Marina Silva van de groene partij scoorde met 19,35 procent verrassend goed.

Tijdens deze tweede ronde ging het tussen Rousseff en Serra, met Silva als een soort scherprechter. Zowel Rouseff als Serra hebben gehengeld naar de steun van Silva, maar de groene politica heeft geweigerd om stemadvies te geven.

Hoe dan ook is de definitieve zege van Rousseff niet helemaal onverwacht, want de kandidate van de Partido dos Trabalhadores genoot de steun van de superpopulaire Lula. Lula zelf kon na twee ambtstermijnen niet meer herkozen worden en schoof Dilma Rousseff als zijn opvolgster naar voren.

Rousseff zal vermoedelijk het beleid van economische groei en sociale vooruitgang van haar voorganger voortzetten, met daarin een grote rol voor de staat. In haar overwinningstoespraak zei de eerste vrouwelijke president van Brazilië dat ze eerst en vooral 20 miljoen Brazilianen uit de armoede wil weghalen.

Van de cel naar het hoogste ambt

Dilma Rousseff is de dochter van een Bulgaarse immigrant en trad in de jaren 60 toe tot een linkse guerrillagroep die streed tegen de toenmalige militaire dictatuur in Brazilië. In 1970 werd ze opgepakt en vloog ze de gevangenis in, waar ze werd gefolterd.

Toen ze in 1973 vrijkwam ging ze economie studeren. Ze bekleedde een hele reeks politieke functies in de zuidelijke deelstaat Rio Grande do Sul, waar ze ook een van de medeoprichters was van de sociaaldemocratische Partido Democrático Trabalhista.

Vanaf 2002 kwam ze geleidelijk meer op het voorplan, toen Luiz Inacio da Silva haar opnam in zijn regering. Ze was achtereenvolgens minister van Mijnbouw en Energie, een belangrijke post in Brazilië, en "chefe da casa civil", wat overeenkomt met de functie van stafchef van het presidentieel paleis. Ze nam ontslag uit die laatste functie om zich te concentreren op de kiescampagne.