Schrijver Harry Mulisch (83) overleden

De Nederlandse schrijver Harry Mulisch (83) is overleden. Hij schreef onder meer "De ontdekking van de hemel" en "De aanslag" en wordt beschouwd als een van de belangrijkste Nederlandse naoorlogse schrijvers.

Harry Mulisch was al een tijdje ernstig ziek en enkele dagen geleden meldde zijn vriend Marcel van Dam nog dat hij ook niet meer wilde eten. Gisteravond is hij ingeslapen bij hem thuis in Amsterdam.

Mulisch behoort samen met W.F. Hermans en Gerard Reve tot "De Grote Drie", de belangrijkste Nederlandse schrijvers van na de Tweede Wereldoorlog. De oorlog was een dominant thema in het oeuvre van de schrijver die geboren werd in Haarlem in 1927. "Ik heb hem niet zozeer meegemaakt, ik ben de Tweede Wereldoorlog", zei Mulisch daarover.

De auteur schreef verhalen, gedichten en theaterstukken, maar werd vooral bekend door zijn romans. In 1947 debuteerde hij met het verhaal "De kamer" in Elseviers weekblad. "Archibald Strohalm" uit 1952 was zijn romandebuut. Eind de jaren 50 brak hij helemaal door met de romans "Het zwarte licht" en vooral "Het stenen bruidsbed".

Wereldfaam met "De aanslag"

In de jaren 70 schreef Mulisch onder meer "De toekomst van gisteren" en "Twee vrouwen" (1975). Met "De aanslag" (1982) verwierf hij wereldfaam.

Er werden meer dan 1 miljoen stuks verkocht. Het verhaal over de represailles tegen een familie uit Haarlem naar aanleiding van een aanslag op een collaborateur werd ook verfilmd. De film won de Oscar voor beste niet-Engelstalige film.

In 1992 verscheen het magnum opus van Mulisch: "De ontdekking van de hemel". De turf van meer dan 900 bladzijden werd in 2007 uitgeroepen tot "beste Nederlandse roman aller tijden". In "De ontdekking van de hemel" komen de thema's, personages en gebeurtenissen uit zijn eerdere werk samen.

Albert schonk Mulisch Prijs der Letteren

In zijn carrière stapelde Mulisch de prijzen op. Zijn debuutroman "Archibald Strohalm" kreeg in 1952 al de Reina Prinsen Geerligsprijs. Later volgden onder meer de P.C. Hooftprijs (1977) en de Prijs der Nederlandse Letteren (foto), die hij uit handen van Albert kreeg in 1995 .

Harry Mulisch werd - net als Hugo Claus - verschillende keren genoemd als kanshebber op de Nobelprijs, maar kreeg die nooit."Die verkiezing is een casino. Je kan niet zeggen dat iemand de beste schrijver is. Je kunt wel zeggen: hij is de beste fysicus, de beste econoom. Maar de beste schrijver, dat bestaat niet." In 2008 was Mulisch nog aanwezig op de begrafenis van Hugo Claus (foto).

Harry Mulisch is 83 jaar geworden, al vond hij zichzelf veel jonger. "Mijn absolute leeftijd is ongeveer 17 jaar. Dat is wat je altijd geweest bent en altijd zult zijn: een adolescent van 80." De schrijver is in Amsterdam overleden aan de gevolgen van kanker.

Meest gelezen