Wereldtentoonstelling Sjanghai sluit deuren

In Sjanghai in China sluit de wereldtentoonstelling de deuren. In totaal bezochten meer dan 72 miljoen mensen 240 paviljoenen van landen en organisaties. Het paviljoen van ons land maakte voor het eerst winst.

Het Belgische paviljoen ontving in totaal 7 miljoen mensen. "Via de verkoop van frieten, bier, chocolade en diamanten hebben we een omzet gehaald van 10 miljoen euro", zegt Leo Delcroix, die aan het hoofd stond van het paviljoen. "Daarbij is voor het eerst ook zo'n 3 miljoen euro winst geboekt."

Volgens Kris Put, een economische vertegenwoordiger, hebben vooral Vlaamse bedrijven goede zaken gedaan in Sjanghai. "Er zijn in totaal zo'n 300 contacten geweest tussen Vlaamse bedrijven en Chinese middelgrote en grote firma's", zegt Put. "Omdat die op het niveau van de CEO's zijn gebeurd, hebben ze meer kans."

Ons land heeft nog een tijd onderhandeld over de verkoop van het paviljoen aan een andere stad, maar de gesprekken zijn afgesprongen. Wellicht zal het paviljoen binnenkort gewoon worden afgebroken.

Meeste bezoekers ooit

Volgens de organisatoren was de wereldtentoonstelling een groot succes. Nooit eerder waren er zo veel bezoekers, al waren het vooral Chinezen zelf die naar de expovlakte, 5,3 km² groot, kwamen afgezakt.

"Dankzij de tentoonstelling heb ik een kans gekregen om naar het buitenland te reizen, om dingen te zien die ik nooit eerder zag", zegt een gepensioneerde bezoeker.

Premier Wen Jibao zwaaide in zijn slotwoorden met lof naar de organisatie. "De tentoonstelling was prachtig en het bracht mensen van over heel de wereld samen." Ban Ki-moon, de secretaris-generaal van de VN, riep op "om de ideeën van de expo levendig te houden in alles wat we doen".
 

Meest gelezen