Wie is erfgenaam van de Vader van de Natie?

In het West-Afrikaanse land Ivoorkust zijn presidentsverkiezingen gehouden. Het ging om een stembusgang die sinds 2005 maar liefst zes keer is uitgesteld wegens een gebrek aan stabiliteit in het land. De strijd gaat tussen drie oudgedienden, medestanders of tegenstanders van Félix Houphouet-Boigny, Vader van de Natie en eerste president van het land.

Vandaag mochten 5,7 miljoen stemgerechtigde Ivorianen hun stem uitbrengen. Ze hadden de keuze uit 14 kandidaten, maar eigenlijk zijn er slechts drie echte kandidaten: oud-president Henri Konan Bédié, huidig president Laurent Gbagbo en oud-premier Alassane Ouattara.

De verkiezingen moeten een eind stellen aan jaren van politieke instabiliteit, die begonnen na een militaire coup in 1999 en de daaropvolgende feitelijke opdeling van het land in een islamitisch noorden en een christelijk zuiden. In 2007 werd er weliswaar een vredesakkoord gesloten tussen de noordelijke rebellen van de Forces Nouvelles en de regering en kwam er een regering van nationale eenheid, maar van echte stabiliteit is nog geen sprake.

De kiescampagne is relatief kalm verlopen, zonder al te veel incidenten, maar er wordt vooral gevreesd voor wat na de verkiezingen kan gebeuren. In een kranteninterview heeft president Gbagbo (foto) al gezegd dat mogelijk geweld "zal komen van zij die verliezen", waarop hij eraan toevoegde dat hij "niet zal verliezen".

De strijd van de drie oudgedienden

Het lijkt er inderdaad op dat de 65-jarige Gbagbo, ooit de opposant die Houphouet-Boigny in de gevangenis liet gooien, zich niet gemakkelijk gewonnen zal geven. Sinds hij in 2000 aan de macht kwam, heeft hij zich aan de macht vastgeklampt en kwam hij meer dan eens in aanvaring met de regering van nationale eenheid.

Het is afwachten of zijn uitdagers Konan Bédié en Ouattara een echte bedreiging voor hem zullen vormen. De inmiddels al 76-jarige Konan Bédié (foto) was in 1993 de kroonprins van de overleden Houphouet-Boigny, maar stortte Ivoorkust in een nooitgeziene chaos door de invoering van het begrip "ivoirité" (Ivoriaan zijn), eigenlijk een politieke zet om zijn toenmalige rivaal Alassane Ouattara van de macht te houden.

Ouattara, die zijn machtsbasis heeft in het overwegend islamitische noorden, gold lang als de kandidaat van de politieke vernieuwing, maar het is niet duidelijk of zijn politieke ster na jaren van politieke boycot vandaag nog even hoog aan het firmament staat. Overigens was hij al eens premier in de periode dat Houphouet-Boigny nog aan de macht was.