"Oostende is James Ensor meer gaan eren"

In Oostende is schilder James Ensor, 150 jaar na zijn geboorte, gevierd met een burleske mars door de stad. De Oostendenaars waren verkleed als figuren die uit een doek van de schilder leken te zijn weggelopen.

"Ik denk wel dat Oostende James Ensor de laatste jaren meer is gaan eren", zegt Dirk Opstaele van Ensemble Leporello, de regisseur van de Mars op Oostende. "We hebben beslist een Ensoriaanse stoet te maken. Elke deelnemer is een figuur die zo uit het oeuvre van de schilder gestapt zou kunnen zijn."

De Oostendenaars hadden het dan ook naar hun zin. "Het is een vrolijke chaos: het groteske, het absurde en de dood dansen samen en zo is het leven ook", zei een van de deelnemers. In de stoet werden tientallen vlaggen meegedragen, die in opdracht van Mu.Zee ontworpen waren door beeldende kunstenaars.

Het slotspektakel vond plaats op het strand. De 400 figuranten brachten er een saluut aan de kunstenaar, zijn wilde fantasie en hun stad.