Burgemeester vraagt onderzoek naar gaslek

In Rotselaar is een hogedrukleiding van Fluxys ontploft. Er ontsnapte een grote hoeveelheid gas maar er vielen geen gewonden. Burgemeester Claes vraagt een uitgebreid rapport van Fluxys en maatregelen om een herhaling te voorkomen.

"We hebben nu geluk gehad dat het op een tamelijk veilige plaats gebeurd is, op een veld, maar het had ook in een veel dichter bewoonde buurt kunnen gebeuren. We hebben ook geluk gehad met het weer, de regen en de wind hebben toch ook wel een gunstige rol gespeeld", zegt Dirk Claes (CD&V, kleine foto).

Claes gaat aan Fluxys een uitvoerig rapport vragen over wat er gebeurd is, en dat ze bij het testen van leidingen voortaan ook stand-by zijn, zodat ze niet meer moeten worden opgeroepen en zodat ze onmiddellijk de leiding kunnen afsluiten.

Ook vraagt hij dat men ervoor zorgt dat de plaatsen waartussen men het gas kan afsluiten, minder ver uit elkaar liggen.

Nieuwe gasleiding

Het ging om een nieuwe hogedrukleiding die in gebruik werd genomen. Rond 14 uur weerklonk er een luide knal, gevolgd door een hevig sissend geluid.

Fluxys weet nog niet wat de oorzaak van de ontploffing geweest is. Voor de nieuwe leiding in gebruik werd genomen, waren alle tests uitgevoerd die verplicht zijn. Zo werd de leiding blootgesteld aan een druk die 1,4 keer de maximumdruk van het gas bedraagt.

Het gaslek ontstond nabij de grens tussen Leuven, Rotselaar en Holsbeek, vlak bij de E314.

Alhoewel Fluxys de gastoevoer had afgesloten, bleef er op deze plaats nog gas uit de leiding ontsnappen en was alle gevaar voor een nieuwe ontploffing dus nog niet meteen geweken.

Het ging naar verluidt om gas dat nog in de leiding aanwezig was. Het ontsnappen van het gas ging gepaard met een oorverdovend lawaai als het ronken van een vliegtuig en buurtbewoners zagen het gas als een bruine wolk ontsnappen.

De hulpdiensten ontruimden de buurt in een straal van 1 kilometer. Een duizendtal mensen moesten hun huis uit. De snelweg E314 werd afgesloten tussen Leuven en Aarschot en ook het treinverkeer tussen Leuven en Aarschot werd een tijd stilgelegd. Vanaf 17.30 uur rijden er opnieuw treinen en om 18.30 uur werd ook de snelweg opnieuw opengesteld. Ook de geëvacueerde mensen mogen terugkeren naar hun huizen.

Er werd een crisiscentrum opgericht bij de brandweer van Leuven.

Meest gelezen