"Een periode van 8 jaar elke dag drinken"

In het kader van de Week van het alcoholisme (15-21 november) doen enkele ex-verslaafden hun verhaal. Ik ben Caroline en alcoholiste. Ik kreeg de "smaak" al vrij jong te pakken en ging al flink doordrinken op mijn zestiende. Eerst enkel in de weekends, bij het uitgaan. Na mijn huwelijk echter ging ik ook thuis drinken. Daar werden toen nog niet echt opmerkingen over gemaakt omdat het allemaal wel binnen de perken bleef.

"Toen mijn tweede kindje in aantocht was, kreeg ik last van een zeldzame leveraandoening. Ik beloofde toen in ruil voor het zien opgroeien van die kleine dat ik niet meer zou drinken. Dat hield ik 5 jaar in mijn eentje vol. Toen ik echter na die 5 jaar te horen kreeg dat mijn moeder niet meer lang te leven had, ging ik opnieuw drinken. Ik sukkelde van de ene winterdepressie in de andere. In de zomer voelde ik mij goed en in de winter ging ik mij dus meer en meer troosten met alle soorten alcohol."

"Toen mijn moeder in 2000 overleed en ik kort nadien al mijn energie in een nieuwe, veeleisende job moest steken, gingen de poppen goed aan het dansen. Ik kon dat op den duur allemaal niet meer aan en ging nog meer drinken. Ik had niet door dat het net door de drank was dat ik het allemaal niet meer aankon. Er volgde een periode van acht jaar alle dagen drinken. Van 's morgens vroeg...anders kon ik de dag niet starten."

"Het ene ongeval na het andere begon zich op te stapelen, zowel met de wagen als hier thuis in huis. Gelukkig heb ik nooit anderen lichamelijke schade toegebracht, enkel mezelf. Daar ben ik mijn engelbewaarder erg dankbaar voor."

"In augustus 2008 kwam ik dronken heel zwaar ten val. Ik moest een chirurgische ingreep ondergaan en zou maanden moeten revalideren. Tijdens deze revalidatie bleef ik echter doordrinken en zo slaagde ik er in november 2008 in om met mijn dronken kop eens telefonisch tegen mijn werkgever te zeggen wat ik van hem vond.... Mijn ontslag was er het gevolg van."

"Daags nadien heb ik een hulpkreet geslaakt op internet. Ik kwam terecht op een mailgroep voor alcoholisten en bleef droog. Deze mensen nodigden mij in mei 2009 uit op hun Landdag van de AA. Een paar dagen nadien ging ik voor het eerst naar een AA-meeting en daar ga ik nog steeds 1 à 2 keer in de week naartoe. Ik hou van het contact met lotgenoten. "Hoe méér zielen, hoe meer vreugd" denk ik nu wel eens. Vroeger, toen ik mijn fles moest delen, dacht ik daar anders over."

"Sinds mijn nuchter worden boek ik niks dan "winst": mijn huis ligt er opnieuw proper bij, mijn depressie is zo goed als voorbij, ik heb nieuwe hobby's, ging weer studeren, ik herwon het vertrouwen van mijn man en kinderen, ik voel me niet meer minderwaardig en heb leren relativeren en last but not least....ik laat eindelijk vriendschappen toe in mijn leven. Kortom....ik kreeg een ander leven,een nieuwe kans."

"Ik ben gaan inzien dat "ikzelf" verantwoordelijk ben voor mijn leven en dat ik -als het misloopt- de fout niet bij de anderen moet gaan zoeken. Ik besef heel goed dat ik enkel hersteld ben, niet genezen. Ik blijf alcoholist tot in de kist. Als ik opnieuw een "eerste glas" neem, ben ik weer bij "af". Daarom dat ik "dag per dag" verderwerk aan de 12-stappen van het AA-programma... Ik doe stille voort."

Caroline

Wie vragen heeft over alcoholisme, kan terecht bij de Anonieme Alcoholisten of op het nummer 03/239.14.15.