"Kunst uit Congo in Knokke is vals"

Volgens Knack zit de grote collectie kunst uit Congo, die tot midden januari tentoongesteld wordt in Cultuurcentrum Scharpoord in Knokke, vol vervalsingen.

"Iemand die weinig of niets afweet van etnische kunst, krijgt in Knokke een rijke tentoonstelling te zien met topstukken van bijna alle volkeren van Congo", schrijft Piet Swimberghe. Maar heel wat getoonde maskers en beelden zijn volgens de auteur namaak.

In Knokke wordt de verzameling van Joseph Schelfhout getoond. "Echte etnische kunst werd ooit gebruikt voor de ritus. Maar op deze tentoonstelling worden er een soort replica’s getoond, nabootsingen van bekende maskers en beelden uit museale collecties. Het is een gangbare praktijk bij falsarissen om in Afrikaanse ateliers nabootsingen te laten vervaardigen naar foto’s (uit boeken) van bestaande stukken. Dit verklaart meteen waarom je in de collectie Schelfhout zoveel klassieke stukken vindt uit beroemde verzamelingen", schrijft Swimberghe.

Expert Marc Felix noemt de expo in Knack "een droevige zaak". "Serieuze handelaren stellen de aandacht voor de expo allerminst op prijs", aldus Felix. De kenner van etnische kunst vindt dat de schuld niet bij de verzamelaar ligt, maar bij de organisator van de expo. "Die had toch contact kunnen opnemen met het Museum voor Midden-Afrika in Tervuren of met de Koninklijke Kamer van de Antiquairs van Belgë die de authenticiteit meteen hadden kunnen vaststellen", besluit Felix.

De tentoonstelling Congo Collectie loopt nog tot 16 januari in Cultuurcentrum Scharpoord in Knokke.