Campus Diepenbeek dicht tot woensdag

In Limburg is de Universiteit Hasselt getroffen door wateroverlast. De kelders van de campus in Diepenbeek zijn onder water gelopen. Ook het opleidingscentrum van Syntra Limburg in Hasselt staat onder water.

De tijdelijke dam die het water van de Demer moest tegenhouden, is gisteravond doorgebroken. De kelders van het universiteitscampus in Diepenbeek zijn daardoor onder water komen te staan.

In die kelders staan de zekeringkasten en het ventilatiesysteem. De elektriciteit in het gebouw werkt niet meer en heel wat onderzoeksmateriaal is verloren gegaan. Door de wateroverlast blijft de campus tot en met woensdag dicht. Tot zolang hoeven de 3.000 studenten niet naar de les te komen.

In Hasselt staat het opleidingscentrum van Syntra onder water. Ook daar zijn alle lessen afgelast tot en met woensdag. "We verwachten ongeveer 950 cursisten, maar de lessen kunnen niet doorgaan want het water staat kniehoog. Ook onze campus is buiten helemaal omgeven door water. Het betreft allemaal opleidingslokalen dus de schade zal zeer groot zijn", zegt Chris Vencken van Syntra Limburg.

De brandweer van Hasselt probeert het overtollige water van de Demer weg te pompen en heeft daarvoor de hulp ingeroepen van de collega's in Genk.

Waterpeil van de Maas terug aan het zakken

Het waterpeil van de Maas is ondertussen terug aan het zakken. Gisteren was de rivier in haar winterbedding gevloeid. Door het hoge waterpeil is het gehucht Herbricht in Lanaken afgesloten.

In Halen waren de Velpe en de Gete gisteren buiten hun oevers getreden en moest het gemeentelijk rampenplan worden afgekondigd. Verschillende mensen moesten worden geëvacueerd. Het water is ook hier nu stilaan aan het wegtrekken.