Ierland praat met EU over financiële crisis

De Ierse overheid geeft toe dat ze met de eurozone overlegt over de financiële crisis in het land. Dublin ontkent echter dat het buitenlandse hulp nodig zou hebben om de situatie onder controle te krijgen.

Het overleg tussen Ierland en de Europese Commissie is al volop bezig. Morgen zou de Ierse minister van Financiën Brian Lenihan (boven llnks) naar Brussel komen voor overleg met Commissievoorzitter Jose Manuel Barroso en EU-commissaris voor Economie Olli Rehn.

Volgens de Ierse media zou Lenihan vragen om 80 miljard euro te mogen lenen uit het EFSF. Dat Europese financiële stabiliteitsfonds van 750 miljard euro werd opgezet na de Griekse crisis van enkele maanden geleden, maar staat ook open voor andere Europese landen in moeilijkheden.

Aanleiding voor de onrust is de twijfel rond enkele grote Ierse banken. Die zijn in de problemen gekomen door de crisis op de vastgoedmarkt en zijn genationaliseerd. De Ierse overheid zit echter zelf slecht bij kans en moet steeds meer intresten betalen om nog kredieten op de internationale markt te krijgen.

Grieks tekort is groter dan gedacht

Intussen is gebleken dat het Griekse begrotingstekort een pak groter is dan eerder was gedacht. Volgens Eurostat, het statistisch bureau van de EU, zou dat tekort dit jaar 15,4% van het bruto binnenlands product bedragen, in plaats van de verwachte 13,6%.

De openbare schuld van Griekenland komt in de buurt van 126,8% van het bbp en ook dat is een pak hoger dan eerdere schattingen. De schuldgraad in Griekenland ligt dan ook hoger dan die van gelijk welke andere staat in de EU. 

In mei heeft Athene noodkredieten voor 110 miljard euro gekregen van Europa en van het Internationaal Muntfonds (IMF). De regering heeft in ruil zware besparingen moeten doorvoeren