Lichaam van Tycho Brahe wordt onderzocht

In de Tsjechische hoofdstad Praag is het lichaam van de 16e eeuwse sterrenkundige Tycho Brahe opgegraven. Wetenschappers willen onderzoeken of Brahe indertijd vermoord is.

Het is al de tweede keer dat het lichaam van Brahe wordt opgegraven in de kerk waar hij begraven is. De vorige keer was dat in 1901 en toen werden grote hoeveelheden kwik ontdekt in een haar. Dat heeft het vermoeden doen rijzen dat de wetenschapper vermoord is en niet overleden is aan een blaasontsteking zoals eerder gesteld was.

Tycho Brahe (1546-1601) was een van de grote wetenschappers van zijn tijd. Hij werkte een tijdlang aan het Deense hof, maar verhuisde na een dispuut naar Praag, waar hij hofastronoom werd van de Habsburgse keizer Rudolf II. 

Alhoewel hij niet beschikte over een telescoop -die zou pas later gebruikt worden om de hemel te verkennen- observeerde hij het heelal en formuleerde hij theorieën over de structuur daarvan.

Brahe merkte onder meer de naar hem genoemde supernova op. Later lag hij aan de basis van het Tychiaanse model over het heelal, een intussen achterhaald compromis tussen dat van Ptolemaios die de Aarde in het midden van alles plaatste, en dat van Copernicus die de Zon als centrum beschouwde. 

Volgens de erg gelovige Brahe moest de Aarde wel in het midden van de schepping staan, maar draaiden de planeten wel rond de Zon die op haar beurt rond de Aarde wentelde.

Het onderzoek van het lichaam van Brahe moet wel snel verlopen. Vrijdag wordt hij opnieuw begraven met een grote plechtigheid in de kerk in Praag.