Nederland krijgt een Avatarbos

Nederland krijgt in het Bentwoud in de provincie Zuid-Holland een zogenoemd Avatarbos. Het bos is een initiatief van de Canadese filmregisseur James Cameron en filmmaatschappij 20th Century Fox, de Stichting wAarde en Staatsbosbeheer.

In de sciencefictionfilm "Avatar" van Cameron speelt de bewondering en het respect voor de natuur een belangrijke rol. Een deel van de opbrengst van de film wordt gebruikt om wereldwijd miljoenen bomen aan te planten. Nederland krijgt echter als enige land ter wereld een speciaal Avatarbos met zwerfpaden en droomplekken, zoals die ook in de film voorkomen.

"We zoeken aansluiting bij de generatie jongeren voor wie virtual reality als vanzelfsprekend deel uitmaakt van hun belevingswereld. Jongeren kunnen zelf mede-eigenaar worden van het Avatarbos door voor 10 euro een certificaat te kopen dat goed is voor de aanplant van één boompje", aldus wAarde-directeur Thomas van Slobbe. "We hopen zo een verbinding te leggen tussen virtuele natuurbeleving en het bezoeken van een echt bos."

In april volgend jaar start de aanplant van het Avatarbos in het Bentwoud. Cameron sponsort ook de aanplant van bomen in twee andere Nederlandse bossen. Ook in België zullen op kosten van Cameron bomen worden aangeplant, net als in Canada, de Verenigde Staten, Brazilië, Haïti, Mexico en tal van andere landen.