Overstromingsgevaar is overal geweken

Het overstromingsgevaar is in het hele land geweken. Toch staan verschillende dorpen nog steeds blank en is het voor de slachtoffers wachten tot het water helemaal is weggetrokken. Pas dan zal de totale schade van het noodweer duidelijk worden.

Twee dagen lang regende het onophoudelijk, maar sinds gisteravond is het overal opnieuw droog en dat zou nog een tijdje zo blijven. Maar de hevige regenval, op sommige plaatsen tot 80 liter per vierkante meter, heeft wel een ware ravage aangericht.

Hoewel het overstromingsgevaar nu overal geweken is, blijft de situatie op verschillende plaatsen schrijnend. Zo is de toestand nog steeds ernstig in Londerzeel, Sint-Pieters-Leeuw, Beersel, Tubeke, Waver, Geraardsbergen, Aalst en een aantal plaatsen in Henegouwen.

De Civiele Bescherming heeft al gezegd dat het personeel maximaal ingezet wordt tot het water volledig is weggetrokken.

Voor veel slachtoffers wordt nu pas duidelijk wat het noodweer heeft aangericht. Zij kunnen stilaan de schade opmeten en een dossier opstellen voor de verzekeringsmaatschappij. Sinds een wetswijziging in 2007 is wateroverlast immers verplicht opgenomen in de brandverzekering.

Het KMI zal de weerstatistieken van de voorbije dagen nu bestuderen. Mogelijk wordt het noodweer daarna erkend als ramp. In zoverre dat nodig is, kunnen slachtoffers dan ook nog een beroep doen op het rampenfonds.