Regeringsleden verlaten Berlusconi

In Italië zijn vijf leden van de rechtse regering van premier Silvio Berlusconi opgestapt. Het gaat om aanhangers van zijn voormalige bondgenoot Gianfranco Fini. De crisis tussen Berlusconi en Fini verdeelt nu de rechtse meerderheid.

Het gaat om de minister van Europese Zaken, een viceminister en drie staatssecretarissen. Die hebben ontslag genomen op vraag van parlementsvoorzitter Gianfranco Fini (links bovenaan).

Het ontslag betekent nog niet dat de regering van Berlusconi meteen gaat vallen. Berlusconi beschikt nog altijd over een meerderheid in de Senaat, maar zonder Fini (foto) niet meer in de Kamer. Het is nog niet duidelijk of Fini een motie van wantrouwen tegenover Berlusconi zal steunen.

Naast de PDL, de partij van Berlusconi, zit ook de regionalistische Lega Nord nog in de regering. Wel is er duidelijk een machtsstrijd aan de gang binnen rechts in Italië.

Gianfranco Fini was ooit voorman van de neofascistische partij, maar heeft sindsdien afstand genomen van zijn verleden. Nadien is hij met zijn partij opgegaan in de PDL, de grote rechtse partij van premier Berlusconi. Fini is nu parlementsvoorzitter en werd lange tijd beschouwd als de "kroonprins" van Berlusconi.

De voorbije maanden heeft Fini onverwacht veel kritiek geuit op de premier, onder meer inzake de corruptie- en seksschandalen. In de zomer is Fini uit de PDL gestapt en heeft hij zijn eigen partij FLI (Toekomst en Vrijheid voor Italië) opgericht. Blijkbaar wil Fini nu zelf de leiding van rechts in Italië overnemen.