Slaan Scania en MAN toch handen in elkaar?

De Duitse vrachtwagenproducent MAN en de Zweedse rivaal Scania bespreken "een nauwe strategische samenwerking". Vorig weekend werd in de media opnieuw gespeculeerd over een mogelijke fusie tussen de twee bedrijven.

Zowel MAN als Scania spreken over "synergieën door een nauwe samenwerking". Beide bedrijven hameren er ook op dat er nog niets beslist is en dat ze hoe dan ook beide merken willen behouden.

Geruchten over een fusie doen al een tijdje de ronde. Een van de spelers daarbij is de Duitse groep Volkswagen. Die bezit 46% van de aandelen van Scania en 30% van het kapitaal van MAN. Het zou dan ook niet onlogisch zijn dat Volkswagen die belangen samenvoegt tot een bedrijf.

In 2006 lanceerde MAN al een overnamebod op Scania, maar dat werd toen afgewezen door belangrijke aandeelhouders van het Zweedse bedrijf.

VW als de spin in het web

Volkswagen, Scania en MAN zijn nu al erg verstrengeld. Zo bezit VW 46% van de aandelen en 71% van de stemrerchten bij het Zweedse Scania, evenals 30% van MAN. Datzelfde MAN bezit dan nog eens 17% van Scania.

Hoe dan ook, samen zouden Scania en MAN de grootste vrachtwagenbouwer in Europa worden voor Volvo Trucks en Daimler-Benz.