Toestand in Geraardsbergen blijft kritiek

De grootste waterellende in Oost-Vlaanderen concentreert zich in de streek van Geraardsbergen en Aalst. Daar zijn heel wat problemen, omdat de Dender uit zijn oevers treedt. In de rest van de provincie evolueert de toestand positief en is het waterpeil aan het zakken. Het provinciaal rampenplan is dan ook afgeblazen.

In Geraardsbergen is de situatie in het hele stadscentrum nog kritiek. Het water bereikte gisteravond een recordpeil. Dat komt door het vele water dat vanuit Henegouwen in de Dender terechtkomt, en zo naar Geraardsbergen en verder naar Ninove stroomt.

In deelgemeente Overboelare worden nog steeds mensen uit een viertal straten geëvacueerd, omdat de stroom er is uitgevallen. "Links en rechts van de Dender in het centrum van Geraardsbergen is de situatie nog steeds dramatisch", zegt burgemeester Freddy De Chou (SP.A). "Ook meer stroomafwaarts in Schendelbeke, Idegem en Zandbergen zijn nog steeds woningen bedreigd."

Op het provinciaal domein De Gavers staan 350 van de 450 caravans onder water. De plek is moeilijk bereikbaar, omdat het water tot een meter hoog staat. Ook het zwembad is getroffen. Daar loopt het water binnen tot in de kelder, waar alle machines staan. Het zwembad zal wellicht weken dicht zijn.

Door de aanhoudende wateroverlast zullen er ook morgen twee scholen gesloten blijven. De basisschool Dender blijft dinsdag en woensdag dicht. De kleuters kunnen opgevangen worden in basisschool Centrum en de lagere schoolkinderen in het koninklijk atheneum. Het Technisch Instituut Sint Jozef is wel opnieuw open dinsdag en voor de avondlessen maandag. Het middelbaar onderwijs van 't Karmelieten (het Sint-Jozefsinstituut) is dinsdag gesloten maar de lessen worden woensdag hervat.

Tientallen mensen geëvacueerd in Hofstade

In Aalst is het gemeentelijk rampenplan intussen afgeblazen. Vannacht zijn wel nog tientallen mensen geëvacueerd in deelgemeente Hofstade omdat hun woonwijk bedreigd werd door het wassende water.

De brandweer en plaatselijke boeren brachten zandzakjes aan, maar ze konden niet verhinderen dat het water in sommige huizen tot 1m20 hoog kwam te staan. Omdat de brandweer een tekort had aan pompen, werden er pompen aangevoerd van brandweerkorpsen uit Dendermonde en zelfs vanuit Antwerpen. Het water trekt er nu langzaam weg.

In Ninove is door een overstroming de N255 aangetast en niet meer stabiel. Het stuk tussen Ninove en Denderwindeke is afgesloten, het verkeer wordt er omgeleid. De weg blijft nog zeker een week afgesloten voor alle verkeer.

Hinder rond Gent bleef beperkt

In de streek rond Gent bleven de problemen beperkt, omdat het overtollige water uit de Ringvaart en de Leie op een gecontroleerde manier in het kanaal Gent-Terneuzen in Evergem geloosd werd.

In Deinze, waar ook het gemeentelijk rampenplan van kracht was, zijn er nog problemen aan de Maaigemdijk en aan de Oude Brugsepoort. Verschillende woningen moeten nog worden leeggepompt, maar het water van de Leie zakt stelselmatig.

In Beervelde en Lochristi staan enkele straten onder water. De brandweer heeft de hele nacht gewerkt om een zandzakjesdam aan te leggen aan de Zuidlede. Die dreigde te overstromen door het hoge waterpeil in het kanaal Gent-Terneuzen.

Vloer van school komt omhoog

"Voor Lebbeke is de toestand in het centrum sterk verbeterd. De situatie in de regio Denderbelle is gestabiliseerd en daar zijn er geen kritische punten meer," aldus adjunct-directeur Carl Haentjes van de brandweer Lebbeke. Er werden twee mensen geëvacueerd in het OCMW-rusthuis van Lebbeke en een tiental straten blijft afgesloten.

Ook in Dendermonde is de toestand gestabiliseerd. Enkel de situatie in de omgeving van de Vondelbeek wordt nauwgezet opgevolgd. De toestand in Lokeren wordt samen met het provinciaal coördinatiecomité opgevolgd. In Brakel zijn de vloeren van de secundaire school in deelgemeente Sint-Maria-Oudenhove omhoog gekomen en staan alle klaslokalen onder water.