VS rekruteerde Duitse ex-nazi's

De Verenigde Staten hebben na de Tweede Wereldoorlog een pak meer Duitse ex-nazi's opgevangen dan was gedacht. Dat blijkt uit een geheim rapport van het ministerie van Justitie.

Het rapport is geheim, maar de krant The New York Times heeft er nu stukken uit gepubliceerd. Blijkbaar zijn na de oorlog veel meer ex-nazi's in de VS aangekomen dan eerder was gedacht. Dat is niet echt nieuw, maar nu is er voor het eerst ook bewijs dat de VS-overheden op de hoogte waren toen die mensen binnenkwamen.

Volgens het rapport gaat het in veel gevallen om wetenschappers en raketgeleerden die vaak een grote rol hebben gespeeld in de ontwikkeling van het Amerikaanse ruimtevaartprogramma.

Naast de al bekende raketgeleerde Werner von Braun was ook Arthur Rudolph (foto) bepalend voor het Apollo-project dat uiteindelijk mensen naar de Maan bracht.

Rudolph is gekend als de man achter de krachtige Saturnus V-raket die de Apollo in de ruimte bracht. Het was al langer bekend dat Rudolph tijdens de oorlog werkte in de beruchte fabriek nabij Nordhausen waar slavenarbeiders onder meer werkten aan V-2-raketten. Nu blijkt dat de VS-overheid dat wist toen Rudolph het land binnenkwam.

Niet enkel wetenschappers, maar ook andere nazi's "met nuttige kennis" zouden in dienst genomen zijn, onder meer door de geheime dienst CIA. Dat gebeurde tegen een bevel van toenmalig president Harry Truman in dat niemand met een nazi-verleden in de VS zou worden toegelaten.

Joodse organisaties in de VS hebben al geschokt gereageerd. Zij eisen een onderzoek en willen weten of de regering ook nu nog gewezen nazi's de hand boven het hoofd houdt.

Ook andere landen hebben overigens na de oorlog ex-nazi's in dienst genomen.