Willebroek ontsnapt aan overstroming

In de provincie Antwerpen is de situatie grotendeels weer onder controle. In Willebroek werd gisteravond nog het gemeentelijk rampenplan afgekondigd, maar tegen middernacht was alles weer normaal.
Inwoners van Willebroek konden zandzakjes ophalen

In Willebroek werd gisteren het gemeentelijk rampenplan afgekondigd wegens dreigend overstromingsgevaar. Het waterpeil van het Zeekanaal Brussel-Schelde, ook bekend als de Willebroekse Vaart, bleef stijgen door de aanvoer van bijzonder veel water vanuit Vlaams-Brabant. Door de hoge waterstand van de Rupel kon het overtollige water niet meer doorstromen van het kanaal naar de Rupel.

Aan de bewoners van de 220 woningen in de wijk Klein-Willebroek en de Groenelaan, vlak bij het kanaal, werd gevraagd om hun auto's op hoger gelegen terreinen te parkeren. Ze konden ook zandzakjes afhalen om hun woningen te beschermen. De hulpdiensten stonden ook paraat om over te gaan tot evacuatie, maar dat bleek uiteindelijk niet nodig te zijn. Rond middernacht was de situatie onder controle.

Als gevolg van het noodweer wellicht is een 30 meter lang muur ingestort langs het Schoolwegske in Willebroek. Niemand raakte gewond. Het Schoolwegske blijft voorlopig afgesloten. Rond middernacht was de toestand in Willebroek onder controle.

In het centrum van Herentals is door de hevige regen van de afgelopen dagen een deel van de Blijdenbergstraat verzakt. De weg is afgesloten voor doorgaand verkeer. In de loop van de week wordt de verzakking tijdelijk hersteld. In februari wordt de riolering in de buurt van het station volledig vernieuwd.

Gisteren was er nog wateroverlast in onder meer Hemiksem, Ranst en Emblem, maar de problemen waren vooral plaatselijk. Vandaag is er geen grote hinder meer.