"Een fluwelen revolutie zou leuk zijn"

In Myanmar heeft oppositieleidster en Nobelprijswinnares Aung San Suu Kyi een interview gegeven aan John Simpson van de BBC. Suu Kyi werd zaterdag door de militaire junta vrijgelaten uit haar huisarrest en het was haar eerste interview in zeven jaar.

De jaren van huisarrest hebben Suu Kyi blijkbaar niet veranderd, ze is nog steeds even vastberaden en ronduit over de toekomst van haar land.

Zo zei ze dat het leuk zou zijn als er in Myanmar een "fluwelen revolutie" zou plaatsvinden, zoals in Tsjechoslovakije in 1989. "We zouden graag een niet-gewelddadige, vreedzame revolutie hebben." Alleen, zo voegt ze er aan toe, is "fluwelen" niet iets wat ze associeert met de militairen in haar land.

Gevraagd of ze door dergelijke uitspraken niet in problemen kan geraken met de militairen, zei ze: "Ik weet niet hoe zij het woord "revolutie" zullen interpreteren. Voor mij betekent het eenvoudigweg radicale verandering." Bovendien is ze niet bang om opnieuw huisarrest te krijgen: "Dat is altijd mogelijk. Mijn houding is, zoveel te doen als ik kan terwijl ik vrij ben. En als ik opgepakt word, doe ik nog steeds al wat ik kan."

Gevraagd of ze ooit de leider van haar land zou worden, antwoordde Suu Kyi dat ze er zeker van is dat Myanmar ooit democratie zal kennen, maar dat dat niet betekent dat ze president zal worden. "Ik weet niet hoe lang het zal duren, maar het volk zal beslissen."

Suu Kyi had ook kritiek op de landen in de regio die niets gezegd hebben over de zeer aanvechtbare verkiezingen in haar land van vorige week. India noemde de verkiezingen zelfs "eerlijk en vrij", terwijl China nooit kritiek geeft op Myanmar.

Bekijk het interview hier.

Gsm's en andere nieuwigheden

In de lange jaren dat ze onder huisarrest leefde, is de wereld veranderd. Internet en gsm's hebben het leven van miljarden mensen veranderd, ook in Myanmar. Suu Kyi mocht echter geen van beide gebruiken terwijl ze onder huisarrest stond. Toen ze op zaterdag voor het eerst naar buiten kwam en de duizenden gsm's zag waarmee haar aanhangers haar wilden fotograferen, was dat wel een schok.

Even later was de verrassing compleet toen iemand haar een gsm gaf om met haar zoon in Bangkok te praten. Ze had gsm's enkel gezien in foto's en deze gsm leek zo klein en ontoereikend. Maar, zo zei ze glimlachend, hij werkte perfect.