"Handelaar in de dood" uitgeleverd aan de VS

In Thailand is wapenhandelaar Viktor Bout (foto) op het vliegtuig naar de Verenigde Staten gezet. Hij zal er berecht worden voor daden van terrorisme. De uitlevering komt er na een maandenlange strijd tussen de VS en Rusland.

De nu 43-jarige Viktor Bout was vroeger een officier bij de luchtmacht van de Sovjet-Unie. Hij wordt ervan verdacht dat hij in de jaren 90 wapens leverde over de hele wereld, onder meer aan dictators in Afrikaanse landen en aan rebellengroeperingen in het Midden-Oosten. In de VS lopen aanklachten wegens terrorisme tegen Bout, die de bijnaam "handelaar in de dood" meekreeg.

In 2008 werd Bout opgepakt in Thailand. De VS vraagt sindsdien om zijn uitlevering. Al maanden leidt de kwestie tot diplomatieke spanningen tussen Rusland en de VS. Maar gisteren bekrachtigde de Thaise premier Abhisit Vejjajiva dan toch zijn uitlevering. Bout werd deze ochtend op een vliegtuig richting de VS gezet.