"Het is haar opdracht een ster te zijn"

Vanaf volgend jaar kunnen studenten aan de universiteit van South Carolina de cursus "Lady Gagaïsme" volgen. Deze cursus wordt gegeven door de Vlaamse sociologieprofessor Mathieu Deflem die al sedert 1992 in de Verenigde Staten woont en werkt. Zijn cursus over Lady Gaga was in een mum van tijd volgeboekt. Op radiozender MNM gaf hij gisteren meer uitleg.

"De cursus was beperkt tot maximum vijftig studenten, wat een redelijk normaal aantal is voor dergelijke cursussen. Binnen één dag zat de cursus helemaal vol. En dat is niet normaal.(lacht) De belangstelling voor de cursus is te wijten aan het onderwerp natuurlijk. Toch staan Lady Gaga of haar muziek niet centraal, maar wel haar bekendheid, haar roem. De cursus besteedt hoofdzakelijk aandacht aan de snelheid waarmee ze zo beroemd geworden is", aldus de professor wiens recentste boek de titel "The policing of terrorism" draagt.

"Verscheidenheid in fans"

Dat Lady Gaga zo populair is, is niet alleen het gevolg van haar excentriek gedrag. Deflem: "Het gaat om een unieke combinatie van aantrekkelijke muziek, van bijzondere kledij, van een bijzonder "image". Maar er zijn ook andere redenen die haar populariteit versnelden. Zo is zij uitgesproken politiek, vooral op het vlak van homoseksualiteit en de aanvaarding van verschillende soorten mensen. Dat zie je ook aan haar fans. Want een van de opmerkelijkste kenmerken van haar fans is niet alleen de omvang maar ook de verscheidenheid."

Volgens de professor zijn er nauwelijks verschillen tussen Stefani Germanotta en Lady Gaga. "Zij is volledig Lady Gaga. Dat merk je onmiddellijk wanneer je met haar contact hebt. Ze is intelligent, van goede komaf, ze speelt al piano vanaf haar vierde levensjaar. En ze heeft een, laat ik het zo zeggen, aangeboren muzikaal talent. Dat talent werd aanvankelijk ontwikkeld door klassieke pianolessen te volgen. Dus, aan de ene kant is zij gewoon zoals iedereen, aan de andere kant is zij een ster, die het haar opdracht vindt een ster te zijn. Die dus haar muzikaal talent naar een grote massa mensen wil brengen. Heel bijzonder", zegt Deflem, die naast een fan van Lady Gaga ook de muziek van Frank Zappa, Led Zeppelin en Alice Cooper weet te waarderen.

Of de popartieste kennis heeft van de cursus is niet helemaal duidelijk. "Ze moet het weten, want het nieuws over de cursus is door verschillende media in de VS en Groot-Brittannië opgepikt. Die cursus is wereldnieuws geworden. Maar persoonlijk heeft ze het me nog niet laten weten", besluit de 48-jarige professor, die afstudeerde aan de Leuvense universiteit.

lees ook