"Knap, onafhankelijk en bekwaam"

Een mooi lichaam verkoopt, maar levert het ook stemmen op? De Poolse Katarzyna Szczolek hoopt althans van wel. Met een opvallende reclamecampagne waarin ze in bikini poseert, liggend op een korrelig wit strand, probeert ze komend weekend een plaatsje te veroveren in de districtsraad van Warschau.

Szczolek, die beter gekend is onder haar artiestennaam Sara May, zet haar kandidatuur kracht bij met de termen "knap, onafhankelijk en bekwaam"."Daden tellen en niet woorden. Dus zal ik ook niets beloven. Maar ik zal proberen om een beter leven in mijn stad mogelijk te maken. Ik wil zelfs de wereld veranderen, door problemen van de mensen op te lossen", zegt ze op haar website. Ze staat op een lijst die zich als niet-partijgebonden omschrijft.

Maar haar verschijning in bikini wordt haar niet door iedereen in dank afgenomen. Zo meldt Szczolek op haar website: "Het ergste is dat een kandidate in bikini in dit conservatieve en katholieke land wordt behandeld als een buitenaards wezen." Er zijn dan ook al verschillende affiches kapotgescheurd. Toch krijgt ze ook positieve reacties, vooral van jongeren.

Wel is ze intussen wereldnieuws geworden en verscheen ze op nieuwssites over heel de wereld. Een mooie vrouw die haar troeven uitspeelt voor een politieke carrière is blijkbaar nog zo uitzonderlijk dat het reden genoeg is om er wereldwijd aandacht aan te besteden.

Onder haar artiestennaam timmert Szczolek ook verder aan haar muzikale carrière. Zo stelt ze zich momenteel kandidaat voor de Zwitserse Eurosong-preselectie. Ze poogde al om voor Polen aan het Songfestival deel te nemen, maar dat liep af met een sisser.

lees ook