Aalst Carnaval erkend door Unesco

Unesco heeft Aalst Carnaval, het Krakelingenfeest en de Tonnekensbrand in Geraardsbergen en Houtem Jaarmarkt in Sint-Lievens-Houtem toegevoegd aan de lijst van Immaterieel Cultureel Erfgoed van de Mensheid.

Op de lijst staan al het Ros Beiaard en de Ommegangreuzen van Dendermonde en de Heilig Bloedprocessie in Brugge.

De lijst wordt samengesteld op basis van de Unesco Conventie 2003 voor bescherming van het immaterieel cultureel erfgoed. Die wil vooral tradities, feesten, dansen, rituelen, verhalen, oude ambachten en geneeswijzen beschermen.

De bedoeling is om de culturele diversiteit in de wereld te vrijwaren, in beeld te brengen en ook de ontwikkelingslanden te helpen om die vormen van cultuur te beschermen.

Voil Jeanetten, krakelingen en paarden

Aalst Carnaval wordt jaarlijks gevierd in de dagen voor Aswoensdag. Het begint op zondag en duurt tot vastenavond. De stoet op zondag lokt elk jaar tienduizenden bezoekers. Op dinsdag palmen de Voil Jeanetten de stad in. Mannen verkleden zich dan als vrouwen. Dinsdagavond eindigt het carnaval met de popverbranding. Aalst Carnaval werd in 2008 al erkend als Werelderfgoed door Unesco.

Eind februari vinden in Geraardsbergen het Krakelingenfeest en de Tonnekensbrand plaats. Het Krakelingenfeest is omstreden omdat de ceremonie gepaard gaat met het drinken van wijn met een levend visje erin.

Tijdens het feest, dat ingeleid wordt door een historische stoet,  worden krakelingen (harde ronde broodjes) in het publiek geworpen, onder de krakelingen bevindt zich één gouden broodje dat 740 euro waard is. 's Avonds wordt dan een met pek en stro overdekte ton in brand gestoken en is er een fakkeltocht.

Op 11 november vindt jaarlijks de Winterjaarmarkt plaats in Sint-Lievens-Houtem. Het is de grootste jaarmarkt van Vlaanderen en vooral bekend om zijn paarden- en veemarkt. De jaarmarkt vindt zijn oorsprong in de middeleeuwen met de verering van de heilige Livinus.

Schauvliege feliciteert gemeentebesturen

Minister van Cultuur Joke Schauvliege feliciteert de gemeentebesturen. "De aandacht voor immaterieel cultureel erfgoed in Vlaanderen groeit", aldus Schauvliege. "Vlaanderen heeft onder meer aandacht voor het culinaire erfgoed, voor streekgebonden gastronomie en voor oude recepten en bereidingswijzen, maar ook voor traditionele sporten en zaken als het sinterklaasfeest."

Toch vindt de minister het beleid nog te versnipperd. "Ik wil in mijn langetermijnbeleid kansen geven aan erfgoedgemeenschappen opdat zij ons immaterieel cultureel erfgoed kunnen koesteren en verder doorgeven."