Bom bij NAVO-gebouw tot ontploffing gebracht

In Haren is een bom uit de Tweede Wereldoorlog tot ontploffing gebracht. Het luchtverkeer op Zaventem ondervindt onder andere daardoor hinder.

De bom werd gisteren ontdekt bij graafwerken op het terrein waar het nieuwe gebouw van de NAVO moet komen, op enkele honderden meters van het huidige NAVO-gebouw (foto). De bom woog zo'n 200 kilogram. Ontmijners van DOVO kon het tuig pas vandaag tot ontploffing brengen omdat het gisteren al donker werd toen ze ter plaatse kwamen.

Op de luchthaven van Zaventem mocht een startbaan een tijdlang niet gebruikt worden. Daardoor, maar ook door de mist, loopt het vliegverkeer vertraging op. Reizigers krijgen de raad om op het geplande uur naar de luchthaven te komen, maar de kans bestaat dus dat hun vlucht vertraging heeft.

Het zou volgens de politie kunnen gaan om een Duitse bom omdat het bewuste gebied in 1940 zwaar gebombardeerd werd door het Duitse leger. Het is al de derde keer dat op het terrein een bom werd ontdekt en in de toekomst kunnen nog andere projectielen in de zone worden aangetroffen.