CD&V organiseert voorzittersverkiezingen

De Vlaamse christendemocraten kiezen binnenkort een nieuwe voorzitter. Dat heeft de algemene vergadering beslist. Het resultaat moet bekend zijn op 22 december. Grote favoriet is de huidige interim-voorzitter Wouter Beke.

Kandidaten voor het voorzitterschap moeten zich voor 27 november aandienen. De leden kunnen dan tot 21 december hun stem uitbrengen en een dag nadien wordt het resultaat bekendgemaakt.

Algemeen wordt verwacht dat interim-voorzitter Wouter Beke zich kandidaat zal stellen en dat hij niet veel moeite zal hebben om verkozen te raken. Het is zelfs de vraag over er tegenkandidaten zullen zijn. Beke leidt de partij al een aantal maanden en heeft daarvoor al veel lof gekregen van christendemocratische kopstukken zoals Kris Peeters en Yves Leterme.

Vervroegd

De christendemocraten waren eerst van plan de voorzittersverkiezingen uit te stellen tot na de vorming van een nieuwe regering, maar volgens de partij moeten er een aantal interne zaken dringend geregeld worden en is daarvoor een volwaardige voorzitter nodig.

Het gaat onder meer over besparingen binnen de partij, die na de verkiezingen heel wat minder inkomsten heeft. Daarnaast moet er ook gewerkt worden aan het opzetten van een nieuw langetermijnproject en dat kan best gebeuren met een voorzitter die de partij voor een langere tijd kan leiden. Voorts moeten de gemeenteraadsverkiezingen van 2012 voorbereid worden.

De partij ontkent formeel dat de verkiezingen nu al plaatsvinden om klaar te staan bij eventueel vervroegde federale verkiezingen, mocht de opdracht van Johan Vande Lanotte mislukken.