Fout antibioticagebruik is "grote bedreiging"

In de Europese Unie sterven ieder jaar minstens 25.000 mensen aan infecties die resistent geworden zijn tegen antibiotica. Dat zegt de Europese administratie. Antibiotica verliezen hun werking omdat ze al te vaak overbodig worden voorgeschreven.

“Het is van vitaal belang dat voorzichtiger wordt omgesprongen met antibiotica”, zo klonk het bij de lancering van de Europese Antibioticadag in het Europees parlement. "Het gaat hier niet om een theoretische dreiging, maar om een grote bedreiging voor de volksgezondheid", waarschuwde Eric Poudelet van het directoraat-generaal Gezondheid en Consumenten bij de Europese Commissie.

Jaarlijks krijgen ruim 400.000 Europese patiënten te maken met resistente infecties. Minstens 25.000 onder hen overleven het niet, wat bovenop het leed een maatschappelijke kost meebrengt van zo'n anderhalf miljard euro.

Tegelijk blijkt dat ongeveer de helft van alle antibiotica in ziekenhuizen foutief werd voorgeschreven. Daarom richt de Europese Antibioticadag zich dit jaar specifiek op de ziekenhuissector. Doel is het antibioticagebruik te beperken tot wanneer het echt nodig is, waarbij een voorschrift "voor de zekerheid" vermeden wordt.

"Dergelijke campagnes werken wel degelijk", benadrukte Marc Sprenger van het Europees Centrum voor Ziektepreventie- en Bestrijding (ECDC). "In zes landen - waaronder het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en Ierland - kon de resistentie al voor het tweede jaar op rij worden teruggedrongen, onder meer dankzij actieve campagnes. In België deden de campagnes het eerder ook zeer goed”, aldus nog Sprenger.

Naar aanleiding van de Europese Antibioticadag lanceren 36 Europese landen deze week een nieuwe campagne.