Groot-Brittannië verwacht sprookjeshuwelijk

De Britse prins William, de oudste zoon van prins Charles en wijlen prinses Diana, zal volgend jaar in het huwelijksbootje stappen met zijn vriendin Kate Middleton. Dat heeft Buckingham Palace in een officiële mededeling laten weten.

"Prins Charles is verheugd om de verloving aan te kondigen van prins William met miss Catherine Middleton." Dat bericht kwam uit Clarence House, de officiële residentie van prins Charles in Londen.

Prins William, tweede in lijn voor de troon, leerde Kate Middleton negen jaar geleden kennen aan de universiteit van St-Andrews in Schotland, waar ze allebei studeerden. Beiden zijn 28 jaar. De ouders van Kate Middleton zijn niet van adel, maar wel vermogend. De Middletons hebben een postorderbedrijf in feestartikelen. Hun dochter wordt nu op een dag wellicht Koningin van het Verenigd Koninkrijk.

Zeven jaar geleden werden ze een koppel. Sindsdien werd Kate voortdurend gevolgd door Britse paparazzi. In 2007 ging het koppel enige tijd uit elkaar.

De bruiloft zal waarschijnlijk in de lente of de zomer van 2011 in Londen plaatsvinden. William deed het aanzoek in oktober tijdens een vakantie in Kenia. Over de details daarvan wilde de toekomstige prinses niet uitweiden, wel zei ze dat het heel "romantisch en privé"  was. Na de bruiloft trekken de twee naar Noord-Wales, waar prins William dienst doet bij de Royal Air Force.

William gaf verlovingsring van Diana

De aankondiging komt niet helemaal onverwacht. De geruchten namen onlangs toe toen er beelden waren opgedoken van de ouders van Kate die leerden schieten op het landgoed van Balmoral in Schotland. Dit landgoed is eigendom van koningin Elizabeth.

William gaf Kate de diamanten ring (foto) die zijn overleden moeder Diana droeg bij haar verloving met prins Charles. Volgens de prins was dat zijn manier om "er zeker van te zijn dat zijn moeder niets miste van de blijde gebeurtenis". Volgend jaar zal het exact 30 jaar geleden zijn dat Charles en Diana in het huwelijksbootje stapten.

Middleton, die zich altijd met gemak heeft bewogen in Britse koninklijke kringen, verklaarde toch dat het haar "bijzonder intimiderend" lijkt om toe te treden tot de Britse koninklijke familie.