Grootste gevaar geweken in Denderbekken

In verschillende Dendergemeenten in Oost-Vlaanderen en Vlaams-Brabant blijft het rampenplan van kracht, maar het grootste gevaar op overstromingen is intussen geweken. Op verschillende plaatsen is het water van de Dender aan het zakken of stabiel.
In het centrum van Ninove staan verschillende straten onder water.

Na de regenval van de voorbije week zat de Dender overvol water, volgens de brandweer zat er op een bepaald moment vijf keer meer water in de rivier dan normaal. Dat noopte de gemeenten waar de Dender doorstroomt, tot waakzaamheid. Het probleem evolueerde stroomafwaarts. De gemeenten die stroomafwaarts liggen aan de Dender kregen in de loop van de nacht en vandaag pas al het water te slikken, nadat de voorbije dagen Geraardsbergen (stroomopwaarts) de meeste overlast over zich had gekregen.

Daarom heeft vanmiddag ook Denderleeuw het gemeentelijk rampenplan afgekondigd. Eerder hadden ook Ninove (Oost-Vlaanderen), Roosdaal en Liedekerke (beide Vlaams-Brabant) dat gedaan. Intussen zou in Denderleeuw het ergste achter de rug zijn. Volgens de burgemeester is "alles min of meer onder controle". De afkondiging van het rampenplan en de hulp van het leger hebben het ergste helpen voorkomen.

In Denderleeuw stond het waterpeil in de namiddag op sommige plaatsen 10 cm hoger dan het jaagpad naast de rivier. In de directe omgeving van de rivier werden een aantal handelszaken ontruimd, waaronder de Delhaize (foto). De elektriciteit in de buurt is ook afgesloten. Heel wat straten zijn ook afgesloten voor het verkeer, wat her en der tot serieuze hinder leidt.

Het is nu afwachten wat het hoge waterpeil van de Dender nog zal teweegbrengen in de gemeenten verderop stroomafwaarts, zoals Aalst en Dendermonde. Voorlopig is daar alles onder controle, zeggen de burgemeesters van de twee gemeenten. In Aalst zijn de Denderbrug en de Sint-Annabrug overigens opnieuw open voor het verkeer. Gisteren waren de bruggen afgesloten door het hoge waterpeil.

Ninove beter vermijden

In Ninove hield een waterkeringsmuur het water uit de stad, maar niet op alle plaatsen. De riolering kon het water ook niet meer slikken. In de loop van de avond en nacht werden zandzakjes aangevoerd en de brandweer liet waterpompen aanrukken. Een tiental straten stonden onder water, op de meest getroffen plaatsen tot een meter hoog. In sommige huizen was het water binnengestroomd. Niemand moest echter worden geëvacueerd.

Rond de middag bleef het waterpeil in het centrum van de stad en in de deelgemeente Okegem nog licht stijgen. Ook het industrieterrein liep onder water. De scholen en de openbare gebouwen van Ninove bleven vandaag gesloten omdat ze blank stonden (foto links). Burgemeester Michel Casteur (Open VLD) verwacht dat het nog wel even zal duren voor de situatie verbetert.

Casteur raadt automobilisten ook aan om Ninove en omgeving zoveel mogelijk te vermijden. Het verkeer op de ring stond vanmiddag muurvast. Allebei de bruggen over de Dender in het centrum van Ninove zijn afgesloten.

Ook problemen in Liedekerke en Roosdaal

Het hoge waterpeil baarde ook enkele Vlaams-Brabantse Dendergemeenten zorgen. Ook in Liedekerke en Roosdaal is het gemeentelijk rampenplan daarom van kracht. Het grootste overstromingsgevaar zou intussen wel geweken zijn.

In Roosdaal waren voorbereidingen getroffen voor een eventuele evacuatie van een aantal straten tussen de Dender en het overstromingsgebied van de Pamelse Meersen. Het water van de Dender is er intussen wel stabiel. Ook het waterpeil van het overstromingsgebied is intussen gestabiliseerd.

In Liedekerke dreigde aan de grens met Denderleeuw een oude arm van de Dender over te lopen. Een plaatselijke supermarkt werd vanmorgen ontruimd nadat de kelder was ondergelopen en er een ontploffing dreigde. Intussen is het ontploffingsgevaar geweken, maar de winkel blijft voorlopig dicht.

Ook in het rusthuis (foto) tegenover de supermarkt, was water in de kelders gesijpeld. Evacueren bleek echter niet nodig te zijn. Het water is voorlopig nog niet op een kritisch punt gekomen.

Water in Geraardsbergen trekt weg

Stroomopwaarts in Geraardsbergen, dat het gisteren nog hard te verduren kreeg, is sinds gisteravond het water beginnen te zakken. In het centrum zijn de straten watervrij en worden de oevers van de Dender zichtbaar. De twee bruggen in het stadscentrum blijven wel afgesloten.

In de deelgemeente Overboelaere trekt het water geleidelijk aan terug, maar blijft het waterpeil hoog. De storing in de elektriciteitscabine is intussen wel hersteld. Ook in de deelgemeente Schendelbeke, Idegemn Grimminge en Zandbergen trekt het water terug naar de Dender.