José Bové veroordeeld wegens vernielen maïs

Het Franse gerecht heeft Europees parlementslid en andersglobalist José Bové veroordeeld tot 120 dagen cel of het betalen van een boete van 6.000 euro wegens het vernielen van een perceel genetisch gemanipuleerde maïs.

Naast Bové kregen ook drie anderen dezelfde straf opgelegd. De vier vernielden in 2006 genetisch gemanipuleerde maïs van de Amerikaanse fabrikant Monsanto. Daarnaast kregen 82 anderen een celstraf van twee maanden met uitstel.

Volgens Bové waren zijn acties mee verantwoordelijk voor het uiteindelijke verbod op genetisch gemanipuleerde maïs, dat sinds januari 2008 in Frankrijk geldt.

De 86 verdachten moesten voor de rechtbank verschijnen voor de vernieling van 9 hectare maïs, waarvan drie vierde genetisch gemanipuleerd was. De feiten dateren van 2 september 2006, en vonden plaats in Grézet-Cavagnant, in het zuidwesten van Frankrijk.