RTBF zendt "Panorama" over splitsing ook uit

De uitzending van "Panorama" over de mogelijke splitsing van België wordt ook op RTBF uitgezonden. De Franstalige openbare omroep hoopt met de uitzending het "wederzijds begrip" te versterken.

"Panorama" onderzoekt op 21 november een splitsingsscenario voor België. Ivan De Vadder sprak de voorbije maanden met 12 professoren over of en hoe het land gesplitst kan worden.

De speciale uitzending van Panorama krijgt als titel "Plan B, een scenario voor de splitsing van België". Hoe zou België kunnen worden gesplitst? Wat zijn de hinderpalen en wat zullen de gevolgen zijn? De sociale zekerheid, het leger, de werking van een bedrijf, Brussel, de koning en de welvaart van de mensen. Zo goed als alle aspecten komen aan bod in de uitzending.

In 2006 zond de RTBF het controversiële "Bye bye Belgium" uit. Dat was een docufictie waarin de Franstalige omroep uitschijnen dat het land effectief gesplitst werd, nadat het Vlaams Parlement de onafhankelijkheid had uitgeroepen.

De VRT plant na "Panorama" op 21 november een politiek debat met de Vlaamse kopstukken. De RTBF zendt dat debat niet uit, want de zender staat geen extreemrechtse politici toe in de uitzendingen.