Voorlopig geen noodsteun voor Ierland

Er wordt voorlopig geen Europese noodsteun vrijgemaakt voor Ierland. Dat heeft Jean-Claude Juncker gezegd na afloop van de vergadering van de ministers van Financiën van de eurozone. De eurozone is wel klaar om snel en gecoördineerd te hulp te schieten mocht Dublin toch hulp vragen, klonk het.

Europees Commissaris voor Economische en Monetaire Zaken Olli Rehn zei dat Ierland samen met de Europese Commissie, de Europese Centrale Bank en het IMF "technische gesprekken" zal voeren over hoe Dublin de banksector kan hervormen en dat die gesprekken als een voorbereiding moeten worden beschouwd voor het geval Ierland toch een beroep doet op noodsteun.

Op de financiële markten is de laatste tijd grote onrust ontstaan over de financiële problemen van Ierland dat veel geld heeft uitgegeven om de banken van het bankroet te redden. Om het vertrouwen te herstellen, wil Europa financiële hulp bieden uit het Europees Stabiliteitsfonds.

Maar Ierland wil geen Europese hulp, omdat het dan uiterst onpopulaire maatregelen zou moeten nemen zoals het snoeien in de werkloosheidsuitkeringen en pensioenen, een verhoging van btw en het verhogen van de vennootschapsbelasting. Eind deze maand komt Dublin wel met een besparingsplan van 15 miljard euro, waarmee het begrotingstekort over 4 jaar onder de 3 procent van het bbp moet komen.

Moeras

Eerder vandaag had Europees president Herman Van Rompuy nog gewaarschuwd dat de euro nog niet uit het moeras is.

"We probeerden te overleven en doen dat nog altijd", zo zei Van Rompuy. "Kijk maar naar de kranten vanochtend, het is nog niet voorbij. We vechten nu om te overleven. We moeten samenwerken om de eurozone te laten overleven. Als de eurozone niet blijft bestaan, dan blijft de Europese Unie niet bestaan. Ik ben er gerust in dat we dit zullen oplossen."

lees ook