19% rusthuisbewoners draagt ziekenhuisbacterie

Een op de vijf rusthuisbewoners in ons land is drager van de ziekenhuisbacterie. Dat schrijft Gazet van Antwerpen op basis van een onderzoek van de Antwerpse universiteit. De wetenschappers waarschuwen voor misbruik van antibiotica.

Rusthuisbewoners krijgen vaak veel antibiotica toegediend. Maar door veelvuldig gebruik worden bacteriën resistent en helpen de antibiotica niet meer. De bacteriën kunnen zich daardoor ook sneller verspreiden.

"Uit ons onderzoek bleek dat 19% van de rusthuisbewoners de ziekenhuisbacterie draagt", zegt microbioloog Herman Goossens. "Ze krijgen vooral antibiotica voor urinewegeninfecties omdat er geen richtlijnen zijn voor katheters en goed gebruik van antibiotica. Daar moeten we wel werk van maken."

Morgen is het Europese Antibioticadag. Uit een Europese studie blijkt dat 4 op de 10 ziekenhuispatiënten antibiotica nemen. Elk jaar sterven 25.000 mensen aan infecties door resistente bacteriën.