33 Chileense vrouwen protesteren in een mijn

Drieëndertig Chileense vrouwen protesteren op een wel zeer originele manier tegen de afschaffing van een programma voor tewerkstelling in de zuidelijke stad Lota: ze hebben zich opgesloten in een steenkoolmijn, op 900 meter diepte.

De vrouwen, die ermee dreigen in hongerstaking te gaan, zitten in vergelijkbare omstandigheden als de 33 mijnwerkers die eerder dit jaar meer dan twee maanden vastzaten in een Chileense mijn alvorens gered te worden.

De vrouwen in Lota protesteren tegen de stopzetting van een tewerkstellingsprogramma dat 9.500 mensen een baan verschaft in de regio die zwaar getroffen werd door de aardbeving van 27 februari. Eerder deze maand werd een vergelijkbaar programma stopgezet, waardoor 8.000 mensen hun werk kwijtspeelden in de arme streek.

De vrouwen willen dat de Chileense katholieke kerk bemiddelt. Ondertussen heeft zich aan de mijn, met de naam El Chiflon del Diablo (Het Duivelsravijn), al een honderdtal mensen verzameld om de vrouwen te steunen. Ze eisen dat de regering de vrouwen helpt zoals ze de 33 mijnwerkers in het noorden van Chili geholpen heeft.

El Chiflon del Diablo wordt momenteel niet uitgebaat.