"Gevaar in Vlaams-Brabant helemaal geweken"

In de provincie Vlaams-Brabant hebben tussen de 500 en 1.000 huizen schade opgelopen door de wateroverlast. Dat zegt provinciegouverneur Lodewijk De Witte, nu het water zowat overal is weggetrokken.

De laatste gemeente in Vlaams-Brabant waar het rampenplan nog van kracht was, was Roosdaal. Daar werd om 7.30u vanochtend beslist het rampenplan af te blazen. Het peil van de Dender was tijdens de nacht met 30 centimeter gezakt.

"Het gevaar is nu helemaal geweken", liet gouverneur De Witte weten. "Op sommige plaatsen stond er nog wat water. Maar dat wordt vandaag nog weggepompt. We zitten nu volledig in de fase van de nazorg. We proberen de mensen die het slachtoffer geweest zijn van de overstroming zo goed mogelijk te helpen bij het opruimen en het invullen van hun papieren."

In totaal hebben in Vlaams-Brabant tussen de 500 en 1.000 huizen schade opgelopen door de wateroverlast. Zo'n 2.000 mensen werden geëvacueerd.

Londerzeel ruimt op

In Londerzeel wordt volop opgeruimd na de wateroverlast. Vooral zondag en maandag stond het water hoog in het gehucht Sneppelaar, in sommige huizen zelfs tot een meter hoog.

Het schepencollege heeft gisteravond een reeks maatregelen genomen om de getroffen inwoners te helpen, zoals gratis toegang tot het containerpark voor de bewoners, een grondige ruimbeurt van de straten en de herstelling van de winterdijken.

"We willen totate nazorg aanbieden zoals in 1999 en 2003", zegt burgemeester Jozef De Borger (CD&V). "We hebben al wat maatregelen beslist en zullen nog enkele maatregelen nemen de komende dagen om de getroffen bewoners constant te kunnen opvolgen."

Londerzeel zal ook alle burgers die hebben geholpen, persoonlijk bedanken. "We hebben een enorme solidariteit gezien en degenen die geholpen hebben, zullen worden uitgenodigd op het feest van de vrijwilliger in 2011."