"Leve de beschaving!" op Nederland 2

De culturele protestmanifestatie tegen de bezuinigingsplannen van de Nederlandse regering wordt live uitgezonden op de Nederlandse zender Nederland 2.

De actie "Leve de beschaving!" wordt maandag live uitgezonden vanuit de Heineken Music Hall in Amsterdam. Volgens presentator Freek de Jonge is het "ongekend" dat vijf omroepen (EO, Avro, Vpro, NTR en Vara) hun krachten verenigen voor de uitzending.

"We willen bereiken dat het kabinet zich naar aanleiding van de inhoud en al dat moois dat we presenteren, nog eens buigt over de onevenredige besparingen in de cultuursector", motiveert De Jonge het doel van de manifestatie.

"De avond wordt een ode aan de cultuur, die zo diep geworteld is in onze samenleving dat bezuinigingen erop als een minachting voor de beschaving moeten worden ervaren", stelt de cabaretier. Voorafgaand aan "Leve de beschaving! " laat de cultuursector zaterdag door het hele land van zich horen. In vele tientallen steden organiseren culturele instellingen en gezelschappen acties.