"Situatie zoals vorige winter vermijden"

De Vlaamse regering heeft een winteractieplan opgesteld dat de wegen beter berijdbaar moet houden als het deze winter hard gaat sneeuwen. Nieuwe strooiwijzes zijn een belangrijk onderdeel van het plan.

Recordfiles, ongevallen, een ochtend- en avondspits vol ellende,... De voorbije winter was een goede leermeester. Dergelijke winterellende wil niemand opnieuw meemaken en dus heeft de Vlaamse regering een winteractieplan opgesteld dat de wegen berijdbaar moet houden als het deze winter hard gaat sneeuwen. Vlaams minister van Mobiliteit Hilde Crevits (CD&V) tekende vanmorgen een protocol met het KMI, de gemeenten en provincies, de federale politie en vertegenwoordigers van de weggebruikers.

Een van de problemen vorig jaar was het tekort aan strooizout. Daarom is de zoutvoorraad waarmee we de winter ingaan verdubbeld, er ligt nu 32.000 ton zout klaar. Daarnaast wordt ook de wijze van strooien aangepast. Zo zal men onder meer kunnen blokstrooien. De politie kan het verkeer dan tijdelijk tegenhouden om de strooiwagens hun werk te laten doen.

"We hebben vorig jaar meegemaakt dat het midden in de spits begon te sneeuwen en dat de strooiwagens daardoor helemaal vast zaten in het verkeer", herinnert Crevits zich. "Zo'n situatie wil ik dit jaar echt wel vermijden", voegt ze eraan toe.

Een ander onderdeel van het plan zijn de automatische strooiwagens, die hun hoeveelheid zout aanpassen aan de weg via de gps (foto). Als zo'n strooiwagen bijvoorbeeld van een tweevaksbaan op een drievaksbaan komt, wordt het strooibereik van de strooiwagen automatisch verbreed. Efficiënter strooien is het doel. 180 van de 300 strooiwagens zijn met het automatisch systeem uitgerust.

Meer zout en andere strooiwijzes zijn niet het enige speerpunt van het winteractieplan. Ook de communicatie wordt bijgestuurd. Zo komt er een "winterdienstcoördinator". "In een crisissituatie gaan we nu allemaal samenzitten met één contactpersoon, één aanspreekpunt voor alle externe betrokkenen", legt Tom Roelants van het Agentschap voor Wegen en Verkeer uit.

"We gaan alle acties eerst en vooral op de autosnelwegen, op een aantal grote gewestwegen en op een aantal openbare vervoerlijnen concentreren", voegt hij eraan toe.

Geen algemeen verbod voor vrachtwagens

Wat dan weer niet in het actieplan staat, is een algemeen rijverbod voor vrachtwagens bij hevige sneeuwval. Crevits had het idee in het begin van het jaar gelanceerd, maar het lokte onmiddellijk protest uit bij de transportfederaties.

Volgens Crevits komt het verbod er niet omdat er te weinig parkeerplaatsen voor vrachtwagens zijn. Ze wees ook op mogelijke veiligheidsproblemen voor de betrokken chauffeurs. "Bovendien ontbreekt een wettelijke basis om een dergelijk verbod in te voeren", zei de minister.