"We zijn even ontzet en vernederd als jullie"

Vorige week merkten verschillende leerlingen van de Brooklyn Law School in New York dat een nieuwe reclamecampagne van het kledingmerk Diesel zich in de bibliotheek van hun eigen school afspeelde. Verbijstering was er vooral omdat de vrouwelijke en mannelijke modellen gekleed in enkel lingerie, met uitdagende uitdrukkingen erop, en in niet mis te verstane poses hun waren aan de man brachten. De schoolverantwoordelijken konden er niet om lachen.

In mei huurde het kledingmerk de schoolbibliotheek af met de bedoeling foto’s te nemen voor een nieuwe campagne. Maar, zo blijkt nu, het waren foto’s voor zijn lingeriemerk. Op de slipjes staat onder meer te lezen: "Vandaag ben ik je leerkracht" of "Vannacht ben ik jouw gevangene". De modellen kronkelen over elkaar op de aanwezige boeken, op een boekenrek of in de nabijheid van computers.

"Goede smaak? Nee"

Decaan Michael Gerber mailde onmiddellijk naar studenten, faculteit en verantwoordelijken: "Wij zijn even ontzet en voelen ons even vernederd als jullie bij het zien van deze foto’s. Toen we hiervoor de toelating gaven, werd ons beloofd dat de foto’s van goede smaak zouden getuigen. Dat doen ze dus niet."

Een woordvoerster van de school zegt in New York Post: "Het is niet uitzonderlijk dat we lokalen verhuren aan bedrijven die niets met de school te maken hebben. We deden dat al voor tv- en filmproducenten. Wij dachten dit keer dat er een fotoshoot zou zijn voor een nieuwe jeans, en zeker niet voor intieme lichaamsdelen." Ze besluit dan ook dat de school "beetgenomen is". Volgens de woordvoerster was er wel een schoolafgevaardigde tijdens de fotoshoot aanwezig, maar het is niet duidelijk of hij geprotesteerd heeft tegen de aanwezigheid van halfnaakte modellen.

Sommige studenten reageerden verbolgen op de fotoshoot. "Het kan toch niet dat een school voor rechtsgeleerdheid mensen in hun ondergoed laat rondlopen waar wij studeren en werken. Dat is ongepast." Of: "Het is walgelijk. En dan te bedenken dat ik iedere dag op die computers werk."

In 2009 stond Brooklyn Law School in de top 70 van beste scholen voor rechtsgeleerdheid in de VS.

Diesel, dat de foto’s enkel op zijn website onder de noemer "intimate" gepubliceerd heeft, weigert voorlopig te reageren op het incident.

lees ook