Bij Roche in Anderlecht sneuvelen 23 banen

Bij het farmaceutische bedrijf Roche in Anderlecht worden 23 van de 205 werknemers ontslagen. Dat heeft het personeel vernomen op een ondernemingsraad. In de vestiging in Vilvoorde blijft iedereen aan de slag. Wereldwijd zal het bedrijf 4.800 banen schrappen.

Het farmabedrijf Roche maakte vandaag op zijn hoofdkwartier in Zwitsersland bekend dat het wereldwijd 4.800 jobs zou schrappen, zowat zes procent van het personeelsbestand. De groep wil op die manier jaarlijks 1,8 miljard euro besparen.

Er zullen vooral banen sneuvelen in de verkoop en in de productie. Daarnaast worden nog eens 700 andere banen uitbesteed. Volgens de CEO van Roche, Severin Schwan, is de maatregel nodig om de resultaten van de groep op lange termijn te garanderen. Roche belooft er alles aan te doen om een sociale oplossing te vinden voor de betrokken werknemers.

2 vestigingen in België

In ons land heeft Roche 2 vestigingen. In Vilvoorde kan iedereen aan de slag blijven, maar in Anderlecht verdwijnen 23 van de 205 banen. Het gaat zowel om managers als bedienden. De ontslagen vallen op de afdeling "huisartsenploeg". Op andere afdelingen zouden er geen ontslagen vallen.

Volgens de vakbond heeft Roche niet de intentie om een herstructureringsplan op te stellen. "De ontslagen zullen in schijven worden doorgevoerd, om de wetgeving te omzeilen", zegt Mieke Vanattenhoven van de christelijke vakbond LBC. "Het spreekt vanzelf dat wij daar niet akkoord mee kunnen gaan." Op welke manier de vakbonden hun ongenoegen zullen laten blijken, is nog niet duidelijk.