Crisis: Merkel bedankt haar landgenoten

De Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft vandaag via een open brief in de media haar landgenoten bedankt om, met brio, de economische en financiële crisis te hebben doorstaan. In de brief is de kanselier vol lof over de aanpak van de crisis.

De brief heeft als titel "Vier beloften maar bovenal dankuwel" en hij werd vandaag in alle nationale kranten verspreid. Hij zal de volgende dagen ook nog op websites, in magazines en in de regionale pers verschijnen.

"Jullie hebben van Duitsland het land gemaakt dat het beste de wereldwijde economische crisis heeft overwonnen". "Ondanks de zorgen en de lasten hebben jullie zich niet uit het veld laten slaan (...) jullie zijn geslaagd in iets dat enkele maanden geleden nog ondenkbaar leek", aldus de kanselier.

Het gaat om een bijzonder ongewone campagne in Duitsland. De kostprijs bedraagt 2,8 miljoen euro, aldus een woordvoerder.

Merkel belooft in de open brief ook nog om de openbare financiën weer gezond te maken en de energievoorziening en het gezondheidssysteem draaiende te houden.

De Duitse economie kromp vorig jaar nog met 4,7 procent, maar kon als een van de eerste profiteren van het aantrekken van de vraag, meer bepaald in Azië. Voor dit jaar verwacht de regering een groei met 3,4 procent.