De Croo: "Vrees voor oer-Belgisch compromis"

"Ik vrees dat er een halfslachtige staatshervorming komt, die ook de komende jaren instabiliteit zal veroorzaken", zegt Alexander De Croo, voorzitter van Open VLD. De partij is niet bij de onderhandelingen betrokken.

Van de 7 partijen die al sinds het begin van de zomer over de staatshervorming onderhandelen, wil voorlopig niemand reageren op de persconferentie van koninklijk bemiddelaar Johan Vande Lanotte (SP.A) gisteren. De Croo laat in "De ochtend" op Radio 1 wel zijn licht schijnen over de politieke actualiteit. "Goed dat er toch iémand van wakker ligt", zegt hij over het werk van Vande Lanotte.

"Laten we niet vergeten dat het al bijna 2 maanden geleden is dat de 7 partijen nog samenzaten", zegt hij. "Ik ontwaar een gebrek aan politiek leiderschap bij de hoofdrolspelers. De jacht lijkt belangrijker dan de buit. Maar volgens mij heeft Bart De Wever (N-VA) de afgelopen maanden wel meer geprobeerd om tot een akkoord te komen dan Elio Di Rupo (PS)."

"Het verschil met de vorige staatshervormingen is dat het toen economisch goed ging. Deze keer is er echter geen geld om een staatshervorming af te kopen. Ik vrees desondanks dat er een oer-Belgisch compromis in de maak is, een staatshervorming die de komende jaren toch instabiliteit zal veroorzaken", zegt De Croo.

Wat als het niet lukt? "De kiezer heeft zich uitgesproken. Er moét een regering komen, of dat nu een noodregering is of iets anders. Maar ook als er een noodregering komt, is het niet aan Open VLD om het initiatief te nemen. Wij zijn bij de laatste verkiezingen een kleinere partij geworden", zegt hij.