Eerste cholerageval in Dominicaanse Republiek

In de Dominicaanse Republiek is een eerste geval van cholera vastgesteld. Het gaat om een Haïtiaan die in de Dominicaanse Republiek in de bouw werkt en die even naar huis was teruggekeerd. Hij is in een ziekenhuis in quarantaine geplaatst.

De Dominicaanse Republiek deelt het eiland Hispaniola met Haïti, waar al meer dan 1.000 mensen gestorven zijn aan cholera. Talloze mensen steken dagelijks de 376 kilometer lange grens tussen beide landen over (foto) en er wordt ook druk gesmokkeld.

De Dominicaanse regering tracht sinds eind oktober de toegang voor Haïtianen te beperken maar veel mensen uit het straatarme Haïti werken in de Dominicaanse Republiek en steken toch de grens over.

Intussen heeft de Haïtiaanse president René Préval de bevolking opgeroepen om kalm te blijven na de rellen met blauwhelmen in Hinche. Daar viel een menigte van zo'n 400 mensen Nepalese blauwhelmen aan omdat het gerucht de ronde deed dat zij de oorzaak zouden zijn van de cholera-epidemie.